Исторически момент за Северна Македония и Албания. След дълги години

...
Исторически момент за Северна Македония и Албания. След дълги години
Коментари Харесай

Северна Македония и Албания започнаха преговорите за присъединяване към Европейския съюз

Исторически миг за Северна Македония и Албания. След дълги години очакване през днешния ден те започнаха договаряния за присъединение към Европейския съюз. Двете балкански страни стартираха процеса преди близо две десетилетия, пише .

Премиерите на Северна Македония и Албания бяха посрещната в Брюксел, с цел да бъде обещано началото на същинските договаряния за присъединение. Ролята на техни домакини играха ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Чехия Петър Фиала. Чехите са ротационния ръководител на Европейския съюз и имаха редкия късмет по време на техните 6 месеца да стартират договарянията с две нови страни-членки, въпреки че дотук се стигна след мощните старания и даже напън от страна на Франция.                       

За Северна Македония и Албания дълго чаканият миг настъпи на 19-ти юли 2022-а година.

“Голям, исторически ден за република Северна Македония. След 17 години очакване. След 17 години взимане на тежки, значими, значими решения, Северна Македония през днешния ден стартира договарянията за пълноправно участие в Европейския съюз ”, сподели министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски, предава Нова. 

Европейската комисия предложи началото на тези договаряния още преди 4 години. Но тогава започнаха и компликациите за двете балкански страни. Първо парламентите на Германия и Нидерландия сложиха условия. После президентът на Франция имаше забележки. Северна Македония смени името си след настоявания на Гърция. А най-после пристигна и българското несъгласие. Най-ниската точка беше през септември, когато 27-те не съумяха да се схванат за гаранция, че ще има начало на същинските договаряния. Но през днешния ден поредицата забавяния и спънки останаха на назад във времето.

" Толкова се веселя да бъда тук с вас. Това е ваш триумф. Както и триумф на жителите на вашите страни. Вие и вашите нации работихте толкоз интензивно, с цел да стигнем до тук. Демонстрирахте резистентност и показахте религия в процеса на присъединение ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. 

Брюксел похвали двете страни за направените промени, за модернизирането на стопанските системи им и ограниченията за битка с корупцията. Македонците и албанците благодариха на Урсула фон дер Лайен, някогашния немски канцлер Ангела Меркел и изключително на Еманюел Макрон. Френската дипломация най-после предложи вид, който да одобряват София и Скопие, с цел да се разблокира процеса.

" Знаем, че това не е началото на края. По-скоро е краят на едно начало. Но по този начин или другояче - събитието е напълно позитивно. Имаме потребност от него, с цел да изградим едни сполучливи и отворени Западни Балкани ", съобщи албанският министър председател Еди Рама. 

Никой не може да каже какъв брой ще продължат договарянията. Вероятно до влизането на двете страни в Евросъюза остават години.

           
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР