Историческата комисия не се движи по графика на актуалния политически

...
Историческата комисия не се движи по графика на актуалния политически
Коментари Харесай

Проф. Ангел Димитров: Македонските колеги са подвластни на сложните отношения между история и политика в РСМ

Историческата комисия не се движи по графика на настоящия политически живот, тя има собствен график и той е обзор на учебниците. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия с Република Северна Македония /РСМ/ по историческите и просветителните въпроси, по отношение на непосредствените задания пред историците след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/

Той уточни, че задача на комисията е да се направи разбор дали интерпретацията на предишното в учебниците е правилна и да се откри метод да бъдат поправени тези разминавания с научния разбор и научното показване на един исторически материал в един учебник. " И една друга съществена задача - взаимната комисия да предложи на двете държавни управления персони и събития за взаимно честване ", добави проф. Димитров.

" Това ние вършим през цялото време и, за жалост, буксуваме някъде там в 10-11 век, защото се оказа, че нашите сътрудници са подвластни на комплицираните връзки сред история и политика в Република Северна Македония, и по тази причина прогрес в действителност няма ", разяснява той.

Попитан дали е оптимист за активизиране на разговора и за развиване на двустранните връзки с РСМ, проф. Ангел Димитров разяснява, че на тази тематика човек не би трябвало да бъде оптимист или черноглед, а да бъде реалист на първо място. Те желаят да влязат в Европейски Съюз от години насам и подписването на контракта за добросъседство беше тази наложителна стъпка, а както виждате, прогрес няма, уточни той. Така че няма да бъдем непотребни оптимисти, а да изчакаме идната ни среща, която ще бъде в края на февруари, и да забележим дали у нашите сътрудници е настъпила някаква смяна в желанието да реализираме резултати, добави проф. Димитров.

Съпредседателят и членове от българска страна на историческата комисия с РСМ участваха на представянето на фототипно издание на сборника от 1861 година " Български национални песни " и на " Събрани съчинения " на братя Миладинови. Със събитието се отбелязва 160-та годишнина от гибелта на братя Миладинови.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР