Историческата експедиция на галеона Сан Хосе вече започна. Ще преследва

...
Историческата експедиция на галеона Сан Хосе вече започна. Ще преследва
Коментари Харесай

Скритите съкровища на галеон Сан Хосе

И сторическата експедиция на галеона „ Сан Хосе ” към този момент стартира. Ще преследва тайните на остарял испански транспортен съд, атакуван от засада преди 315 години от английски пирати и потопен покрай остров в Картахена. Сега управляващите започнаха за първи път фаза на възобновяване на съкровищата и останките, за научни цели, нещо, което би сложило Колумбия на върха на международната археология.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Жаир Диас в своя репортаж от Латинска Америка. 

Учените са разкрили съкровища, скрити на дълбочина 600 метра в продължение на повече от три века. Те били открити на претърпял корабокрушение транспортен съд, намиращ се покрай остров Росарио в Колумбия. 

Корабът беше открити в края на 2015 година и незабавно се трансфораха в един от най-важните стадии в историята, като се счита за културно завещание на колумбийците. 

“Галеонът Сан Хосе, представляващ културен интерес за всички колумбийци, може да бъде непокътнат и консервиран от позиция на всички правни, научни и механически рамки, които институциите могат да обезпечат в този миг “, разяснява Алхена Кайседо, шеф на Колумбийския институт по антропология.  

Корабът, който транспортира злато, сребро и бижута, е бил атакуван от английски пирати през 1708 година, а в този момент, 315 години по-късно, той ще премине фаза на възобновяване за първи път, която стартира с проучването на някои от потъналите скъпоценности.  

„ Възможно е да има 14 милиона разнообразни детайли на морското дъно “, споделя Хуан Давид Кореа – министър на културата. 

Колумбийският теоретичен транспортен съд ARC „ Caribe “ ще дава отговор за превозването на всички учени, които ще бъдат част от експедицията San José Galleon. “ Екип от 500 души, в това число учени, археолози и експерти от отдела за гмуркане и избавяне на колумбийския флот, ще отплава през април от кораба на ARC „ Caribe “. Оттам те ще спуснат робот, предопределен да събира доказателства от теоретичен интерес. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР