Историческа среща през втория ден от посещението на папа Франциск

...
Историческа среща през втория ден от посещението на папа Франциск
Коментари Харесай

Историческа среща между папа Франциск и лидера на шиитите в Ирак

Историческа среща през втория ден от визитата на папа Франциск в Ирак . В Наджаф папата беседва с великия аятолах Али Систани. Срещата им се дефинира като апел за мир сред хората от разнообразни вероизповедания.

Наджаф осъмна със строги ограничения за сигурност поради визитата на папа Франциск. Тази заран Светият отец се срещна с висшия набожен водач на шиитите - аятолах Систани, в дома му в иракския град, написа Българска национална телевизия.

Разговорът беше от частен темперамент и продължи към 45 минути. Тази първа среща сред глава на Римокатолическата черква и толкоз почитан шиитски свещеник е определяна като историческо събитие и тълкувана като  апел за спокойно общуване сред хората от разнообразни вероизповедания в Ирак .

Като знак на мира на прага на скромния дом на аятолаха бяха пуснати да излетят бели гълъби. 90-годишният Систани рядко взе участие в срещи, само че е една от една от най-влиятелните фигури на шиитския ислям в Ирак и света.

Следващата спирка през днешния ден от визитата на папа Франциск в Ирак беше античният град Ур, където съгласно Библията се е родил Авраам.

„ Няма подозрение, че това посещаване е огромно.  То е връщане към морала и духовните дела, споделяни от всички хора, без значение дали са религиозни, или не “, съобщи представителят на шиитската общественост Мехди ал Насри
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР