Историческа синагога в Бруклин, която служи като център на влиятелно

...
Историческа синагога в Бруклин, която служи като център на влиятелно
Коментари Харесай

Откиването на таен тунел под синагоа в Ню Йорк доведе до сблъсък с полицията

Историческа синагога в Бруклин , която служи като център на авторитетно хасидско еврейско придвижване , беше разрушена тази седмица по време на необикновен публичен спор, почнал с откриването на скришен под земята тунел и приключил със сборичкване между вярващи и полиция.

Конфликтът избухна в световния щаб на придвижването Хабад-Любавич в Краун Хайтс, надълбоко почитано еврейско място, което всяка година приема хиляди гости, в това число интернационалните студенти и религиозни водачи. 

Но във вторник синагогата остана затворена от полицейски барикади, до момента в който сътрудниците по сигурност на постройките в Ню Йорк инспектираха дали тунел, прокопан без публично позволение , може да е предизвикал структурни вреди на фамозния парцел.

Длъжностни лица и локални поданици споделиха, че млади мъже от общността неотдавна са построили скрито прохода към светилището . Когато водачите на групата се пробваха да го запечатат в понеделник, те проведоха митинг, който прерасна в принуждение, когато полицията се намеси, с цел да извърши арести.

Смята се, че проходът е почнал в мазето на празна жилищна постройка зад централата, извивайки се под поредност от офиси и лекционни зали, преди в последна сметка да се свърже със синагогата, съгласно Моти Селигсън, представител на Хабад.

Той характеризира построяването й като излъган акт на вандализъм , осъществен от група заблудени млади мъже, осъждайки " екстремистите, които пробиха стената към синагогата, вандализирайки светилището, в опит да запазят неразрешения си достъп ".

Тези, които поддържаха построяването на тунела, в това време споделиха, че извършват проект за " разширение " , от дълго време очакван от някогашния началник на придвижването Хабад, ребе Менахем Мендел Шнеерсон.

Шнеерсън управлява Хабад-Любавич повече от четири десетилетия преди гибелта си през 1994 година, вдъхвайки нов живот на  хасидска религиозна общественост, която беше опустошена от Холокоста.

Поддръжниците на разширението споделиха, че сутеренната синагога от дълго време е била пренаселена, което е наложило напън за присъединение на в допълнение пространство, което съгласно някои в общността лишава прекалено много време. Много от тези поддръжници се причисляват към месианското разбиране, че Шнеерсон е към момента жив.

" Това желае равинът, това желаят всички " , сподели Залми Гросман, 21-годишен гражданин на Бруклин. Той сподели, че планът за тунел е почнал в края на предходната година като метод да се свърже синагогата с " цялото празно пространство " зад нея.

Лидерите на Хабад отхвърлиха да кажат по кое време са разкрили подземната връзка. Но няколко богомолци споделиха, че слухът за съществуването на тунела се е популяризирал в общността през последните седмици.

Ситуацията се утежни в понеделник, когато дойде циментовоз, за ​​да запечата отвора. Тогава последователите на тунела проведоха митинг и откъснаха дървената облицовка на синагогата.

Говорител на полицейското ръководство сподели, че служителите на реда са били извикани в постройката следобяд, с цел да реагират на безпорядъчна група, която нахлула и развалила стена.

В продължение на няколко часа полицията умолявала младите мъже да изоставен входа на тунела , настояват очевидци. След като отхвърлиха, служителите на реда покриха региона с бяла завеса и влязоха в постройката със свински опашки, с цел да задържат протестиращите.

At least 10 members of a New York City synagogue were arrested following a scuffle with the NYPD after they refused to allow what appears to be a secret tunnel under the synagogue to be sealed off, according to local sources.

Videos circulating on X showed the synagogue members…
— TRT World (@trtworld)
" Когато изведоха първия арестуван човек, всичко избухна ", сподели Барух Дахан, 21-годишен, който учи в синагогата, който снима на видео по какъв начин вярващите се бият. " Почти всички бяха срещу това, което направиха, само че незабавно щом хората видяха арестуваните, настана комплициране и боричкане . "

Кадри, оповестени в обществените медии, демонстрират десетки фенове, предимн о млади мъже, които се подиграват на полицията . Някои подвигнаха дървени бюра във въздуха, разпръсвайки молитвени книги. В отговор един служител на реда използва лютив спрей, с цел да разпръсне групата.

Девет души - на възраст сред 19 и 22 години - в последна сметка бяха задържани по обвинявания, включващи незаконни злодеяния , неразумно застрашаване и възпрепятстване на държавна администрация, съгласно полицията. Други трима са получили призовки за безчинство.

Говорител на Министерството на постройките сподели, че резултатите от инспекцията се чакат във вторник вечерта.

Докато постройката остана затворена, някои вярващи завършиха молитвите си през синагогата.
 Зимни стихии с торнадо взеха жертви в Съединени американски щати
Зимни стихии с торнадо взеха жертви в Съединени американски щати

Очаква се суровото време да продължи през цялата седмица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР