Историческа промяна в политиката на Финландия. - без отлагане, както

...
Историческа промяна в политиката на Финландия. - без отлагане, както
Коментари Харесай

Финландия ще се присъедини към НАТО без отлагане

Историческа смяна в политиката на Финландия. - без отсрочване, както се показва в взаимното изказване на президента и премиера на страната.

Решението на Хелзинки беше несъмнено от Русия като " опасност ". Според локален вестник, представен от Ройтерс, висши финландски политици са били предизвестени, че още на следващия ден Русия може да спре доставките на газ за страната. Очаква се до дни и Швеция също да разгласи желанието си за присъединение към Алианса.

" Финландия би трябвало да подаде молба за участие в НАТО без отсрочване. Членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи цялостната отбрана на Алианса " - това гласи част от взаимното мнение на президента Саули Нийнистьо и премиера Сана Марин.

В него се споделя, че двамата са желали да дадат повече време на финландското общество за полемики по тематиката, само че времето за взимане на дефинитивно решение е прекомерно малко. Последните социологически изследвания сочат, че 76% от жителите на страната са ЗА приемане в НАТО и едвам 12 на 100 - ПРОТИВ. Нагласите в интерес на Алианса са се трансформирали доста след нахлуването на Русия в Украйна, сподели в предаването " Светът и ние " на Българска национална телевизия посланикът на Финландия у нас Кристина Кувая.

" За елементарния финландец опцията за участие в Алианса не постоянно е била най-очевидната или най-популярната. Въпреки това, след 24-ти февруари, изследванията демонстрират доста ясна смяна и към този момент има много мощна социална поддръжка ", изясни тя.



Страната ще бъде сърдечно посрещната, а процесът по приемането ще мине " безпрепятствено и бързо ", сподели генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Реакцията на Русия, която има към 1300 км граница с Финландия - може да се съжалява за тези " вражески стъпки ", обявиха от Кремъл.

" Вече доста пъти сме казвали, че разширението на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към нашите граници не прави света, а и нашия европейски, евразийски континент по-стабилен и сигурен. И това е явно ", съобщи Дмитрий Песков, представител на Кремъл

Въпрос: Влизането на Финландия в НАТО опасност ли е за Русия?

Дмитрий Песков: " Безусловно! Току-що отговорих на този въпрос - следващото разширение на НАТО не прави континента ни по-стабилен и сигурен! "

Финландия има дълга и комплицирана история на взаимоотношенията си с Русия - до 1917 година е част от съветската империя. Успява да отвоюва независимостта си, следва така наречен Зимна война, която е последвана от съветска окупация и лишаване на финландски територии. През 1940 година Хелзинки избира да се съюзи с Хитлер и заплаща висока цена за присъединяване си във Втората международна война.

За да резервира независимостта и демокрацията си по време на Студената война ѝ се постанова да избере боен неутралитет, само че не се разминава без интервенция на Москва във вътрешната ѝ политика през този интервал.

Пред локални медии, президентът Нийнистьо съобщи, че участието в НАТО не е решение против никого, и съобщи, че то е взето най-много поради решението на Русия да нахлуе в Украйна. След приемането на Финландия, дължината на границата сред Русия и Алианса ще се удвои, а военните на НАТО ще бъдат единствено на няколко часа от Санкт Петербург.

Окончателното решение за участие ще бъде взето от съдружното държавно управление в неделя. В същия ден се чака и Швеция да разгласи желанието си за влизане в северноатлантическия пакт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР