Историческа арменска катедрала е била повредена при обстрела от страна

...
Историческа арменска катедрала е била повредена при обстрела от страна
Коментари Харесай

Снаряд удари историческа арменска катедрала в Нагорни Карабах

Историческа арменска катедрала е била развалена при обстрела от страна на азербайджанските сили по Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

" Въоръжените сили на Азербайджан са бомбардирали арменската черква " Свети Христос Всеспасител " в град Шуша ", разгласи Информационният център на арменското държавно управление във Facebook. Към известието в обществената мрежа има и фотоси, показващи разваления храм, добавя Българска телеграфна агенция.

Вижда се, че ракета е паднала непосредствено върху купола на църквата и го е пробила. Вътрешността на храма също е понесла съществени вреди, показва ТАСС.
Днес има нови сражения сред въоръжените сили на Азербайджан и на етническите арменци от азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах.

Обстрелът е броени часове преди срещата в Женева, на която съпредседателите на Минската група ще обсъдят по какъв начин да обезпечат преустановяване на огъня в анклава и да предотвратят риска от по-голяма война в Южен Кавказ, съобщи Ройтерс.

Азербайджанският министър на външните работи Джейхун Байрамов ще се срещне в швейцарския град с представители на Съединени американски щати, Русия и Франция. Арменският му сътрудник Зограб Мнацаканян се чака да се срещне с пратеници на трите страни в понеделник в Москва.

Разговорите бележат началото на координирани старания на трите сили да спрат боевете, избухнали на 27 септември и засилили безпокойството за сигурността на тръбопроводите, доставящи азербайджански природен газ и нефт за Европа.

Съединени американски щати, Франция и Русия са съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която посредничи от десетилетия за споразумяване на спора в Нагорни Карабах.

Часове преди началото на диалозите в Женева Азербайджан разгласи, че град Ганджа, надълбоко във вътрешността на негова територия, е бил обстрелван от арменските сили.

Един граждански е бил погубен в Геранбойски регион. Други азербайджански села и градове също са били обстрелвани от етническите арменски сили.

Според азербайджанските управляващи от началото на ескалацията на насилието на 27 септември са починали 31 цивилни, а ранените са 154, съобщи ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че Азербайджан не е давал данни за убити и ранени военни.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах споделиха, че основният град в анклава Степанакерт е обстрелван и че 30 бойци са били убити. С това военните загуби на арменските сепаратисти доближиха 350 души. От началото на изблика на принуждение в Нагорни Карабах са били убити 19 и ранени още доста цивилни.

В Степанакерт през цялата нощ сирените са виели на постоянни шпации, след което са отеквали мощни гърмежи, нормално по три или по четири.

Типът на оръжията, употребявани от азербайджанските сили, не е прочут сигурно, само че сепаратистките управляващи настояват, че имало обстрел по градски зони със Смерч - убийствените 300-милиметрови ракети, наследници на фамозните Катюша, отбелязва Франс прес.

Неексплодирали устройства, явно от този вид, са забележими из града, а цели здания са напълно разрушени от обстрела, като на мястото на някои от тях има кратер с размер от десетина метра - симптом за мощността на употребяваните бомби.

Дронове прелитат постоянно над града, само че по-често денем, като прародители на обстрел по съответни цели.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР