iStock След паниката и масовото презапасяване с лекарства, здравният министър проведе

...
iStock
След паниката и масовото презапасяване с лекарства, здравният министър проведе
Коментари Харесай

Предприемат спешни мерки срещу дефицита на лекарства по аптеките

 iStock След суматохата и всеобщото презапасяване с медикаменти, здравният министър организира незабавна среша с фармацевтите. Заради изпразнените лавици в аптеките, трансформират разпоредбите за продажба на част от медикаментите. При какви условия ще става това?

След незабавна среща с представители на Фармацевтичния съюз и търговците на медикаменти на едро, здравният министър разгласи – медикаментите за разреждане на кръвта, още веднъж ще се появят в аптеките.  Но няма да са общодостъпни, а се вкарва непоколебим логаритъм за продажба им, осведоми Нова тв. В мощ - още от през днешния ден:

" Бременните дами, които имат изписан подобен медикамент, би трябвало да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното проучване. Това се прави, с цел да не се злоупотребява “, изясни проф..

На уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите ще бъде качен лист с аптеки, където лекарството ще е налично:

" Проблемът, облакът се сгъсти от към 2 седмици, когато влезе този препарат да се употребява и при по-усложнените случаи на COVID-19. Има и едно огромно презареждане “, споделят фармацевти.

За въпросното презапасяване има причина, призна пред нас бременната в 5-ти месец Невена Ляскова. Вчера научила, че й би трябвало въпросния медикамент, с цел да успее да износи бебето си.

" Потърсихме в едни от най-големите аптеки в града – нямаше “, споделя Невена.

Помощ за нея въпреки всичко идва, само че от виртуалното пространство, където от дни тече усилена замяна на инжекции.

А майката на новородените близначки Мила и Рада, която е предходна по този път също оказва помощ, само че като вдъхва кураж - сподели фотография на децата си, заобиколени от всички инжекции, които си е поставяла през бременността:

" Днес сутринта ги смятах, 7 месеца съм ги била, над 220 инжекции “, споделя Ирена Върбанова.

Междувременно от Фармацевтичния съюз признаха, че назрява проблем и с антибиотиците, защото всеобщо се изкупуват без рецепта даже от хора, за които може да се окажат рискови. Или предписани без обзор:

" Недопустимо е да се лекуват пациенти по телефона. Ето в този момент Министерство на здравеопазването е въвело ограничения да се подтикват персоналните лекари да посещават пациенти с COVID-19 ", споделя проф. Асена Сербезова, БФС.

Именно отдалечения метод на лечение обаче се наложи като нормална процедура още от началото на пандемията. За да се избегне директния контакт и предаването на болестта. Затова от персонални лекари разбираме, че към този момент издават и предписания по телефона.

Заради всеобщата процедура на лекуване по телефона обаче, се оказа че на доста места елементарно можем да си купим мощно лекарство, без рецепта. От 3 тествани аптеки, успяхме и в трите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР