iStock Пандемията COVID-19 има опустошително въздействие върху службите за психично здраве

...
iStock
Пандемията COVID-19 има опустошително въздействие върху службите за психично здраве
Коментари Харесай

СЗО: Пандемията опустошава психичното здраве

 iStock Пандемията COVID-19 има " опустошително влияние " върху службите за психологично здраве в международен мащаб, съобщи Световната здравна организация през днешния ден, написа Агенция Франс Прес.

Организацията предизвести, че психологичното здраве е подценено в рецесията, акцентирайки изследване, извършено сред юни и август, което разкрива съществени разстройства в услугите в 93 страни.

Докато 83 % от интервюираните 130 страни са присъединили психологичното здраве в своите проекти за отговор на пандемията от ковид, единствено 17 % фактически са определили цялостното належащо финансиране, се споделя в известието.

" Това е пропуснат аспект на COVID-19 “, съобщи шеф на психологичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии, наблягайки незабавната потребност от увеличено финансиране.

Преди пандемията страните са харчели по-малко от два % от националния си здравен бюджет за психологично здраве и се борят да отговорят на търсенето, сподели СЗО. Това търсене в този момент се е нараснало фрапантно заради пандемията.

" Лишението, изолацията, загубата на приходи и страхът провокират психично-здравни положения или изострят съществуващите ", се споделя в изказването на организацията.

" Много хора може да са изправени пред нараснали равнища на приложимост на алкохол и опиати, бодърствуване и безпокойствие. “

Въпреки че всички райони на света са наранени, страните с високи приходи са имали по-голяма опция да поддържат даването на услуги. Проучването на СЗО откри, че 30 % от страните оповестяват за някои разстройства в обезпечаването на услуги, свързани с психологичното здраве и доставките на медикаменти за хора с разстройства.

Превантивните услуги бяха мощно наранени, до момента в който рестриктивните мерки за пътешестване попречиха достъпа на пациентите до здравни заведения. Организацията също по този начин съобщи, че са нужни повече данни за резултата на COVID-19 върху здравето на мозъка, като по-малко от една от 10 страни организират проучвания.

СЗО съобщи, че оценките преди пандемията на ковид демонстрират, че близо 1 трилион долара икономическа продуктивност се губят годишно единствено от меланхолия и тревога. Проучванията обаче демонстрират, че всеки $, изхарчен за учредени на обстоятелства грижи за меланхолия и тревога, има възвръщаемост от 5 $.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР