iStock Авиокомпаниите са против ранните планове на Европейския съюз, които могат

...
iStock
Авиокомпаниите са против ранните планове на Европейския съюз, които могат
Коментари Харесай

Авиокомпаниите са против споделянето на разходите за ваксинационните паспорти

 iStock Авиокомпаниите са срещу ранните проекти на Европейския съюз, които могат да трансферират част от разноските и отговорностите при въвеждането на имунизационни паспорти върху промишлеността, написа The Wall Street Journal.

Европейски Съюз се придвижва напред с проектите си за въвеждането на “дигитален зелен документ " - документ, който да съдържа информация на пасажера за Covid-19, в това число минали имунизации (при съществуването на такива) и резултати от проби. Правителствата, летищата и самолетните компании се надяват, че това ще ускори трафика сред страните от блока, улеснявайки инспекциите, в случай че пасажерите са ваксинирани.

Междувременно в петък Американските центрове за надзор и превенция на болесттите показаха, че пасажерите, които са изцяло имунизирани против Ковид-19, могат да пътуват без сериозен риск.

Планът на Европейски Съюз към момента се изготвя, само че държавните управления наблюдават плана за въвеждане в средата на юни. Основната му идея е, че европейците, които са имунизирани, ще получат документ - без значение дали книжен или електронен, с баркод, който може да бъде сканират на летищата, с цел да се удостовери имунизацията.

Въпреки че самолетните компании поддържат напъните, те се оповестиха против предложенията, които може да изискват от тях да понесат част от отговорностите, с цел да създадат системата работеща. Също по този начин те са и срещу концепцията за сканиране на баркодове на летищата, като показаха, че това в допълнение може да удължи времето за инспекции.

Европейски Съюз основава система по сходство на политиките за визите за пътувания за жители отвън блока. Въпреки че инспекциите на визите нормално се извършват от граничните чиновници на летищата, самолетните компании от дълго време също са натоварени със задачата да ревизират дали пасажерите имат верните визи, преди да потеглят. Дружествата от бранша подлежат на санкции в размер на до 10 хиляди евро съгласно някои европейски юрисдикции, в случай че те са разрешили на пасажер да напусне дадена страна без вярната виза.

Авиокомпаниите в този момент показват, че не могат да си разрешат риска от още санкции или спомагателни разноски за разглеждането на новите документи. Превозвачите изгориха 140 милиарда $ кеш сред март и декември предходната година, сочат калкулации на Международната асициация за въздушен превоз, като се чака да изгубят още 95 милиарда $ през 2021 година

Авиокомпаниите не могат да си разрешат да поемат разноските за тези усъвършенствания “, предизвести Томас Рейнарт, ръководещ шеф на Airlines for Europe, която съставлява самолетни компании, в това число British Airways, поделение на International Consolidated Airlines Group SA, Deutsche Lufthansa и Air France-KLM Group.

Всички нови разноски ще бъдат поети от всички самолетни компании, които оперират на европейските летища, а освен от европейските превозвачи, според предлагането.

Все още не е ясно какъв брой може да коства системата. Авиокомпаниите са разтревожени, че може да се наложи да поемат разноските за спомагателен личен състав и съоръжение, с което да оперира системата, плюс вероятните санкции.

“Предложението на Европейски Съюз планува 49 милиона $ за създаването на централен портал, към който да се свържат държавните управления, като всеки настрана може да реши по какъв начин най-добре да го приложи на национално равнище ", съобщи Йоханес Барке, представител на Европейска комисия.

По негови думи в някои страни членки държавните управления може да решат да употребяват свои представители за инспекцията на имунизационните паспорти, само че в други отговорността може да падне върху самолетните компании, пише Bloombergtv.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР