Истинско чудо! 42-годишен мъж с дисекация на аортата, беше спасен

...
Истинско чудо! 42-годишен мъж с дисекация на аортата, беше спасен
Коментари Харесай

Невероятно! Спасиха живота на българин, докато жена му ражда

Истинско знамение! 42-годишен мъж с дисекация на аортата, беше избавен от екипа на доцент Димитър Николов, шеф на клиника по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

В деня, в която се ражда детето му Максим е превозен по неотложност в лечебното заведение, откакто в друга столична болница откриват казуса. Пациентът търси помощ, защото в продължение на два дни усеща стягане в гърдите и следи внезапно повишение на кръвното си налягане.

За да бъде избавен 42-годишният мъж е подложен в циркулаторен арест. Този развой съставлява по едно и също време прекъсване на сърцето и мозъка, в границите на към 30 минути. Това се постанова, защото от аортата излизат съдовете на главата, а е належащо те да се протезират и да се работи по тях, с цел да се види дали няма увреждания. Циркулаторният арест съставлява изстудяване на пациента до 18-20 градуса, прекъсване на сърцето и на мозъка.

В такива условия, времето на екипа е лимитирано. Оптимално, интервалът, в който пациентът би трябвало да бъде „ върнат към живот “ е най-много половин час. Ако този времеви прозорец бъде изтърван, пациентът е жертван на мозъчна гибел.

Сърцето би могло да издържи доста по- дълго време, защото се употребява разтвор, който стопира сърцето, само че го резервира живо посредством разнообразни метаболити, които го хранят.При мозъка обаче няма подобен вид. Ниската температура спомага процеса, когато спреш кръвообращението на мозъка, намаляваш метаболитните функционалности и потребността му от О2.

Операцията се прави от 7 души от екипа на доцент Димитър Николов, измежду които са кардиохирурзите доктор Георги Василев и доктор Михайлов, анестезиолог, перфузионист, две операционни и една анестезиологична сестра. Чрез специфична инсталация непрекъснато се следи действието на мозъка, както и положението на сърцето и другите органи в тялото на пациента. Причината е, че когато аортата се раздра, някои от органите могат да останат бе кръвоснабдяване.

Аортата е най-големият артериален съд, който стартира от лявата камера на сърцето. Стената на аортата е построена от три пласта: вътрешен (интима), междинен (медия) и външен (адвентиция). Аортната дисекация съставлява скъсване на интимата на аортата, при което навлиза кръв в аортната стена и се образува хематом, който разслоява интимата от медията на аортата. Ако бъдат раздрани и трите пласта на аортната стена, пациентът умира в границите на минути.

В казусът на Максим, раздрани са два от пластовете на аортата – вътрешния и междинния, което провокира голям риск, защото външният пласт на аортата е и най-тънкият подобен. Според експертите, в случай че това положение не бъде хванато в границите на 24 часа, рискът за съдбовен излаз е доста огромен.

" Бях доста изплашен, споделиха ми че би трябвало незабавно да бъда опериран и то в миг, в който чаках да ми се роди дете, всеки миг. Трима лекари от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда пристигнаха да ме вземат, бях доста обезпокоен, а те чисто човешки ме успокоиха и ми дадоха обещание, че всичко ще е наред и ще мога да видя детето си. “, споделя Максим след интервенцията.

И по този начин – обещанието е спазено, а през днешния ден 42-годишният мъж се радва на своето дете, с помощта на бързата реакция и професионализма в една от най-тежките кардиохирургични интервенции.

Дисекация на аортата е диагноза, която нормално се среща при пациенти над 65 години. Все по-често обаче болестта се следи измежду доста по-млади хора. Повечето пациенти не изпитват дискомфорт, до момента в който не се стигне до съществено утежняване на положението, което да постанова незабавна хирургична интервенция.

А експертите от екипа на клиниката по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда припомня, че предварителната защита и грижата за кръвното налягане е извънредно значима.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР