Истинският протест на хората с увреждания още не се е

...
Истинският протест на хората с увреждания още не се е
Коментари Харесай

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Истинският митинг на хората с увреждания още не се е състоял

Той ще бъде на 18 април. Това, което видяхме през вчерашния ден, беше мероприятие, осъществено в най-хубавите обичаи на синдикалните манифестации - проведен превоз, обилие от " нагледни материали " с логата на национално показаните организации на хората с увреждания (НПХУ), пламенни оратори и даже интернационална поддръжка в лицето на Рудолфо Катани, член на Борда на Европейския конгрес на хората с увреждания, ръководител на Комисията за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите.

Той пристигна да каже това, което НПХУ-тата ни не смеят, да не би държавната хранилка, на която са от години, ненадейно да опустее. Катани напомни и че страната ни е утвърдила Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания още през 2012-а, само че нейните жители с неработоспособност не престават да съществуват с мизерни " пожертвувания ", вместо да се възползват от правата, които тази спогодба им дава.

Защо се разсъниха от дрямката национално показаните организации на хората с увреждания? Защото недоволството на членовете им от псевдомерките, които подхваща страната, с цел да направи битието им човешко, заплашва личното им битие. Защото евентуално към този момент и те се питат с каква съответно активност въпросните организации са съдействали за прогрес в правото на почтено съществуване на инвалидите. Та те даже упорстват да се възвърне статуквото при медицинските експертизи, поради които се подвигна цялата дандания, и да си останат " като преди промяната ". Кое да си остане като преди - 200-та лв. инвалидни пенсии, 50-те лв. годишно за целеви помощи, които раздават по контракт с Агенцията за хората с увреждания или правото да упражняват някаква трудова активност надалеч от всякаква концепция за интеграция?

Какво в действителност изненада представителите на тези съюзи в плана за промяна на здравната експертиза? Нали те, като национално показани, имат опция да вземат участие в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Имат улеснен достъп до министерства и държавни организации, с които дори би трябвало да си сътрудничат. Както би трябвало да се случи и при подготвянето и разискването на въпросния план. Получават годишно държавна дотация за съществуването си, с цел да съставляват хората с увреждания пред институциите. Освен това са евентуални бенефициенти за финансиране по локални и европейски оперативни стратегии, до които единствено те имат достъп и могат даже да свършат нещо потребно, в случай че пожелаят. Още през 2010-а година Институтът за съвременна политика дефинира връзките на тези организации и Националния съвет като " брак по сметка ", при който едната страна субсидира другата, с цел да не подлага на критика държавната политика и да симулира активност. Точно на такава симулация бяхме очевидци и през вчерашния ден. Удобният сътрудник е фантазия на всяко държавно управление.

На 18-и април ще стачкуват " кухите лейки ". Ще поведат децата и околните си в инвалидни колички на 6-и следващ митинг. Не се отхвърлят. Не отстъпват и от настояванията си, които от много време са едни и същи: Закон за персоналната помощ; електронен указател на децата/лицата с увреждания по заболявания; самостоятелна оценка на потребностите на деца/лица с увреждания; достъп до обучение, качествено опазване на здравето, терапия и рехабилитация; реализиране на Плана за използване на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и подписването на Факултативния протокол към Конвенцията.

Тези претенции отстояват към този момент 3 години. Защо не ги поддържат национално показаните организации? Няма логически отговор. По правилник са призвани да пазят и подсигуряват правата на хората с увреждания. Извън устава провеждат успореден митинг. Нали и те желаят почтено обучение, заслужен труд, качествено опазване на здравето рехабилитация и така нататък?

Да, измененията свързани с ТЕЛК са нелепи, по тази причина предизвестиха и лекарите, които работят в системата и които бяха доста по-активни и поредни във възраженията си от съюзните водачи. И обясниха по какъв начин ще бъдат ощетени лицата, които биват категоризирани единствено по едно водещо заболяване. Национално показаните организации изведоха над 6000 души на площада да скандират: " Реформа да, само че не по този начин ", само че не споделиха по какъв начин, в случай че не по този начин. Е, има хора, които знаят по какъв начин. За неволя, не са " национално показани " и достъпът им до тези, от които би трябвало да бъдат чути, е доста по-труден. Но компенсират с упоритост. Така ще бъде и на 18-и април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР