Истински студено време насред горещниците - най-горещите дни според народния

...
Истински студено време насред горещниците - най-горещите дни според народния
Коментари Харесай

Студ по средата на горещниците, опасно време в 17 области

Истински студено време посред горещниците - най-горещите дни съгласно националния календар - 15, 15 и 17 юли, а астрономическите горещници се означават на 28,29 и 30 юли.

В страната е в действие оранжев код за превалявания и гръмотевични стихии за 10 области, и жълт за други 7.

Около 16 градуса бе сутринта в София, а оптималните градуси няма да са повече от 19. Това е намаляване с близо 20 градуса на фона на предходните дни и изключително в първия уикенд на юли. Промяната на времето стартира след четвъртък.

Оранжев код за мощен дъжд и гръмотевични стихии е в действие за Перник, София град, Софийска област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч и Габрово. Ще има обилни превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевични стихии. Очаква се сумарните количества за денонощието да са 35-60 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

Жълтият код за мощен дъжд и гръмотевични стихии е в действие за Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Ще има обилни превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевични стихии. Очаква се сумарните количества за денонощието да са 15-35 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

Днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност

и на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. Очакват се градушки и има условия за обилни количества. Над източните региони облачността ще е забележителна и на обособени места, основно в Североизточна България ще има валежи от дъжд.

От север-североизток с сдържан, в източните региони и краткотрайно мощен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се намалят и

оптималните ще бъдат сред 17° и 22°, тук-там в Югоизточна България до 27-28°.

По Черноморието

облачността ще е забележителна, само че превалявания не се чакат. Ще духа сдържан до краткотрайно мощен североизточен вятър. Максимални температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 22°-25°. Вълнението на морето ще е към 3 бала с наклонност на нарастване, основно по южното крайбрежие.

В планините на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. Има условия за обилни количества. Ще духа мощен североизточен вятър, а по билата преди обяд югозападен. Максимална температура на височина 1200 метра – към 15°, на 2000 метра – към 8°.

През нощта против понеделник преваляванията ще продължат и още веднъж на доста места ще са обилни.

В понеделник преваляванията ще отслабнат, а във вторник облаците ще се скриват и ще стартира покачване на температурите.

В националния календар дните от 15 до 17 юли се назовават горещници - в чест на огъня. Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се назовават Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се означават за предотвратяване от огън. Православната черква отрежда тези дни на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, починали за Христовата религия. Вярва се и че колкото по-горещо е, толкоз по-мека ще е зимата.

Горещниците са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа - не се върви на равнища и не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола, не се пере, не се мие, не се меси и пече самун, не се готви, не се преде, тъче и шие.

Нарушаването на тези забрани се счита причина за пожари и запалване на реколтата, дома или неприятен шанс. Така в разгара на лятото, земеделците отпочиват от тежкия труд и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март. Пече ли мощно слънце през трите горещника - топли, без сняг и виелици ще бъдат и зимните януарско-мартенски дни. Според поверието, в случай че човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на Sinoptik.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР