Истински апокалипсис е предизвикала градушката, която падна миналата събота в

...
Истински апокалипсис е предизвикала градушката, която падна миналата събота в
Коментари Харесай

Фермери искат 100% обезщетение за загубите от градушката

Истински апокалипсис е провокирала градушката, която падна предходната събота в редица обитаеми места в Пловдивска област. Както „ Марица “ писа, на 100 % са унищожени десетки декари с полски култури – пипер, дини, пъпеши, домати, салати, малини, ябълки и други в общините Марица, Раковски и Калояново. Ледените парчета са изпочупили стъклата на оранжерията в с. Ръжево Конаре, засегнали са и заложената продукция в нея. Най-пострадали са селата Ръжево Конаре, Стряма, Трилисник, Маноле, Манолско Конаре и Белозем. Загубите на потърпевшите аграрни производители са за стотици хиляди лв..



Въпреки прогнозите за предстоящата буря, против градоносния облак ракети не са изстреляни от базата на командния пункт на Регионална дирекция " Борба с градушките " в Голям чардак. Както стана ясно по-късно повода е осъществяване на заповед за свободно небесно пространство по отношение на кацащ транспортен аероплан на летище Пловдив, който взе участие в взаимната българо-американска летателна подготовка „ Тракийско лято 2021 “.



Оглед на място на част от вредите извърши през днешния ден земеделският министър проф. Христо Бозуков. Придружаваха го регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев, шефът на районното звено на Държавен фонд „ Земеделие “ Йосиф Ячев и шефът на Областна дирекция „ Земеделие “ Пловдив Велина Панчева.

В знак на митинг поради големите загуби, породени от градушката, фермери затвориха през вчерашния ден преди обед за няколко часа пътя до моста на река Стряма в с. Ръжево Конаре. Блокадата бе вдигната след идването на министър Бозуков и съпътстващите го служебни лица.



„ Целият ни труд е закопан в земята. От месец март треперим над тези растения, за които сме вложили стотици левове. Искаме виновника, който е наредил да не се стреля против облака-убиец, да излезе с името си. Искаме този път страната да вземе съответни ограничения и да ни обезщети за загубите, само че без да ни лишава от дотациите “. За това моли Живко Здравков, който отглежда 440 декара пипер. През 2019 година младият мъж получи премията производител №1 на пипер в страната. Той посочи, че активността му е напълно на ярко и единствено за предходната година е платил налози в размер на 180 000 лева Освен големите загуби на фермерите, има и различен проблем – без работа и прехранване ще останат стотици наети сезонни служащи. „ Работната ни ръка е от малцинствата и от на следващия ден няма кой да им заплаща, тъй като ще ги освободим. Ще стартират обири и други нападения “, притесняват се стопаните. Те направиха подписка с искане за 100 % обезщетение за загубите и се заканиха, че в случай че настояванията им не се удовлетворят, ще блокират централни пътни артерии.

„ Всички механизми ще бъдат употребявани за оптималното обезщетение на потърпевшите аграрни производители, а финансовата помощ би трябвало да доближи до тях до края на годината. За компенсиране на нанесените вреди ще се употребяват средствата от държавната помощ за компенсиране на вреди от естествени бедствия, по която има финансов запас в размер на 5 млн. лв.. Ще слага въпроса за компенсиране и пред Комисаря по земеделие към Европейската комисия Януш Войчеховски на идния Съвет на министрите, увери фермерите министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. Той посочи, че следва да се откри кой и каква виновност има за случилото се и надлежно ще му се потърси отговорност от способените органи.

Областният шеф Ангел Стоев разяснява, че шефът на командния пункт в Голям чардак Георги Михайлов е работил съответно по отношение на наложената възбрана от Центъра за съгласуване на въздушното пространство да не се изстрелват противоградни ракети. „ Предстои да се организира среща с Министерство на превоза, известията и технологиите, Министерство на защитата и с Ръководството на въздушното придвижване. Необходимо е да се промени регламента за потребление на въздушното ни пространство, с цел да не стават сходни произшествия “, безапелационен е господин Стоев.



По-рано денем министърът на земеделието откри новата образователна година в Аграрен университет Пловдив, на който е ученик. Той връчи студентската брошура на Биляна Багрянова, правнучка на Иван Багрянов, министър - ръководител и министър на опазването на здравето преди Девети септември 1944 година Биляна е призната с най-голям бал в Аграрния университет. Същия ден в образователното заведение бе открита и паметна плоча в чест на починалия планинар Атанас Скатов, който бе ученик на вуза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР