Истинската реформа в здравеопазването е задължителна, но трябва да има

...
Истинската реформа в здравеопазването е задължителна, но трябва да има
Коментари Харесай

Велина Григорова: COVID-кризата извади на показ трупани с години проблеми в здравеопазването

Истинската промяна в опазването на здравето е наложителна, само че би трябвало да има политическа воля, ясна посока и дълготрайна визия, които да са насочени към потребностите на обществото, а не към нечии персонални ползи, споделя магистър-фармацевт Велина Григорова. Тя е ръководител на УС на БФС и председател на Професионалната организация на болничните фармацевти в България (ПОБФБ). Член е на УС на Българското съдружие за онкологична фармация (БСОФ). Има специалности по “Клинична фармация ” и “Болнична фармация ”. Лектор и началник на образователна процедура по дисциплината " Болнична фармация " на студенти по фармация, постоянно образование във Фармацевтичния факултет на МУ-София. Магистър-фармацевт Григорова има дълготраен опит в частни и болнични аптеки. Ръкводи болничната аптека на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Велина Григорова ще бъде един от основните участници в първи панел* на  “, който ще се организира на 15 март в София Хотел Балкан

- Готова ли е България за промяна в областта на опазването на здравето? Какви са вероятните решения за ускорение на този развой?

- Въпросът е каква промяна в областта на опазването на здравето желаеме да се случи и дали има консенсус за посоката и формата на промяна. Последните две години на Коронавирус рецесията извадиха на показ проблеми - натрупвани и неглижирани години наред. Истинската промяна в опазването на здравето е наложителна, само че би трябвало да има политическа воля, ясна посока и дълготрайна визия, които да са насочени към потребностите на обществото, а не към нечии персонални ползи. Трансформацията в опазването на здравето е тясно обвързвана с транформация и в други браншове на стопанската система – като обучение и обществена политика. Която и да е промяна няма по какъв начин да се случи без дълго отлаганата електронизация и цифровизация в страната, в това число и в опазването на здравето – развой, получил сериозен подтик по време на пандемията. По отношение на дигитализацията има консенсус, че тя би трябвало да се случи, форсира и надгражда. Но дигитализацията е единствено инструмент, който дава ясна картина и справедлива информация и който може да форсира и направи забележими избрани процеси в опазването на здравето. Ако получената информация не се употребява за повишение на качеството, успеваемостта и контрола на здравната система, за образуване на справедливи решения и политики, то дигитализацията ще остане следващата скъпа „ играчка “, заела сериозен финансов, човешки и времеви запас.

В България е нужно да се сътвори традиция в анализирането и последващото ръководство на процесите в опазването на здравето, стъпили на действителна справедлива информация от действителни резултати. Трябва да се влага в планове, действия и стратегии с ясно дефинирани цели, които са публично значими, с измерими индикатори, като се взимат съответни и навременни решения за промяна на процесите, в случай че такива се постановат.

- Кои са положителните образци в това отношение по света, които можем да заимстваме?

- Можем да заимстваме положителни практики от доста здравни системи по света, само че аз съм последовател на нидерландската здравна система. Тя е основана на универсални правила – достъп до здравни грижи за всички, като на процедура няма разлика сред групите с друг доход; взаимност посредством здравно застраховане; високо качество на медицинските грижи. Нидерландия е една от дребното страни, които комбинират релативно висока приложимост на извънболничните услуги с ниска приложимост на болничната помощ.

***

* В първи панел на предстоящия   представители на изпълнителната власт, на разнообразни институции в областта на опазването на здравето и на браншови и съсловни организации ще дискутират факторите за ускорено развиване на българското опазване на здравето и нужните политики за насърчаването им.

Бъдете част от събитието. Програма на форума и регистрационна форма търсете 

Девети народен фарма конгрес се реализира с поддръжката на: ; ;  ; ; ; 

Медийни сътрудници на събитието са: ; ;  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР