Истинска реликва за българското музикално творчество е у нас. Роялът,

...
Истинска реликва за българското музикално творчество е у нас. Роялът,
Коментари Харесай

Роялът, на който Панчо Владигеров създава Рапсодия Вардар, вече е у нас

Истинска светиня за българското музикално творчество е у нас. Роялът, на който е композирал Панчо Владигеров по време на следването си в Берлин, към този момент е в София. Той е докаран в средата на януари, реставриран е и ще бъде изложен в Националната музикална академия. Това е вторият инструмент на популярния композитор от интервала му в Германия. Първият роял се намира в къщата-музей на Владигеров в Сoфия.

" Седейки до този инструмент на повече от 102 години, в действителност изпитвам едно изключително възприятие на... може би точната дума е поклонение към гения. Защото ще ви издам една загадка - това е инструментът, на който е композирана и излязла от пръстите на Панчо Владигеров " Рапсодия Вардар " или както той самият е написал - Българска рапсодия ", споделя проф. Сава Димитров, ректор на НМА " Панчо Владигеров ".



Основен принос за връщането на рояла у нас има Веселин Воденичаров - непосредствен другар на внуците на Владигеров и член на настоятелството на Музикалната академия.

" В един диалог, който имахме с един от моите другари, който е професор по музика в университета, стана дума за това, че има едно второ пиано, също така, което се намира в жилището на Панчо Владигеров, което се намира в Германия и би било отлично, в случай че това пиано се върне в България. Панчо Владигеров е един извънредно талантлив композитор, интерпрет, пианист, който дружно със своя брат, който е цигулар, основават изключителни музикални произведения. Това е едно сърдечно отношение към Музкалната академия " Панчо Владигеров " от една страна и също по този начин към наследниците му ", изясни Веселин Воденичаров.



Макар да е на повече от век, роялът е в доста положително положение. Инструментът на Панчо Владигеров - доайен на българската композиторска школа, към този момент е реставриран и със заменена механика. А името на Владигеров е изписано съвсем на всеки детайл от рояла.

" Това е един инструмент на 102 години, към който въпреки и да са се отнасяли като положителни стопани, въпреки всичко е било в домашна атмосфера. За нас този инструмент има друго значение. Не сме пипали нищо от дървените елементи, не сме пипали нищо от резонантната дъска, точно това, което основава особената атмосфера и тон на инструмента ", уточни проф. Сава Димитров.



Така роялът към този момент е възобновен и изцяло дава отговор на условията за концертни принадлежности.

А първият специфичен мотив, на който ще зазвучи роялът, е напълно скоро - на 12 март по време на концерта за отбелязване на 125-та годишнина от рождението на Владигеров.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР