Истинска капсула на времето са българските находища за минерална вода.

...
Истинска капсула на времето са българските находища за минерална вода.
Коментари Харесай

По какво се различават минералните води в България

Истинска капсула на времето са българските залежи за минерална вода. Образувани преди милиони години, те придават характерни особености и разнообразие от здравословни преимущества на химическото съединяване H2О или водата, без която животът не би бил вероятен. България е на второ място по ресурси на минерални води в Европа – отстъпваме първото само на островна Исландия. У нас са известни над 200 хидроминерални залежи с огромно многообразие на скалния състав. Достигаща на повърхността от стотици метри дълбочина, българската минерална вода обезпечава микро- и макроелементи за вярно действие на човешкия организъм.
Тайната мощ на скалите
Образуването и подхранването на множеството от находищата за минерална вода се реализира при инфилтрация на валежни води в резервоарите им в напукани разломни зони. Първият допир на водните капки е със скалите, през които те минават. Минералната вода се образува надълбоко в земните глъбини при огромно налягане и нараснала температура – неведнъж до 100оС. Докато минават през земните пластове, капките вода се насищат с минерали, газове и биологично дейни съставни елементи, намиращи се в скалите от стотици хиляди, а даже и милиони години. Именно съприкосновението с тях е повода за разнообразието от характерности, което минералната вода може да има според от своето находище.
Палитра от минерали
Минералните води могат да се класифицират по разнообразни индикатори – степен на минерализация, състав на минералите, температура на водата, алкалност и други Всеки тип вода може да съдържа разнообразни разтворени химически субстанции в количества, които зависят от възрастта на скалите и техния тип. В този смисъл разнообразието на минералните води се дължи най-много на скалния състав и колкото по-голямо е това многообразие в зоната на находището, толкоз по-богата на разнообразни съставни елементи е водата. Дълбочината на самото находище не оказва въздействие върху минералния състав на водата, а има отношение единствено към неговата надеждна отбрана от външни въздействия.

Родопите, където има доста извори на минерална вода
Концентрацията на другите субстанции е по-голяма във вода с генезис от елементарно разтворими скали (варовик), а може да доближи нулеви стойности при води от неразтворими скали (гранит, базалт). В тази връзка значим аршин за въздействието на минералната вода върху организма на индивида е нейната степен на минерализация. Минерализацията на даден тип вода се дефинира от количеството минерали, разтворено и измерено в милиграмове на литър вода. В България множеството минерални води се отличават със слаба до умерена минерализация (с централизация на минерали до 500 мг /л). Това разрешава тези води да се употребяват непрестанно за оптимална хидратация и доставяне на организма с потребни субстанции в изцяло естествен тип.
Къде са разликите?
Специфичният скален профил на всяко находище придава на всяка минерална вода отчетливи особености и истински букет от потребни субстанции. Сред тях са макроелементите калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор и микроелементите желязо, мед, молибден, манган, селен, хром, флуор и йод. Макроелементите са витално значими за действието на тялото. Дефицитът им се отразява отрицателно върху човешкото здраве. Микроелементите влизат в състава на ензимите и хормоните и въздействат върху процесите на размножаване на клетките, напредък, кръвообразуване и други Недостигът или остатъкът им води до съществени нарушавания в обмяната на веществата.
Концентрацията на избрани детайли в минералната вода е причина за друг здравословен резултат върху човешкото здраве.
Силициевите води с съществуване на силиций над 40 мг/л са подобаващи при стомашно-чревни болести, усъвършенстват разстройствата в обмяната на пикочната киселина, забавят атеросклеротичните процеси. Силицият покачва устойчивостта на тялото при стрес или замърсяване и поддържа имунитета. Сред най-важните му функционалности е детоксикацията. Според Центъра за надзор на болесттите на Съединени американски щати човек приема сред 7-9 г на ден алуминий с храната, само че едвам 1% от него се всмуква от тялото. Консумацията на литър минерална вода, богата на силиций, форсира премахването на токсичния алуминий посредством бъбреците.


„ Силицият е систематичен детайл, който е виновен за метаболитните процеси в тялото. Той има способността да улавя и извежда от организма нездравословните субстанции, а също по този начин спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функционалности и положението на нервната система. Силицият играе значима роля и за поддържането на мощен имунитет “, разяснява доктор Владислав Младенов, уролог в УМБАЛ „ Александровска “ в София.
Водите с нараснало наличие на метасилициева киселина указват удобно влияние върху процесите на стареене. Те работят като естествен овлажнител, подкрепят образуването на колаген и серамид, забавят стареенето на кожата и подтикват метаболизма. “Необходима е за възобновяване на колагена. Действа сходно на лепило, като обезпечава мощ, еластичност и резистентност на съединителните тъкани ”, споделя американският лекар-натуропат доктор Изабел Шаркар.
Флуорните минерални води, съдържащи флуор над 1,5 г/л, са изключително подобаващи за профилактика на зъбен кариес и предварителна защита на пясък и камъни в бъбреците. Минералните води с нараснало наличие на калций и сулфидни детайли имат благотворно въздействие върху опорно-двигателния уред, костите, мускулите и тъканите и усъвършенстват физическата устойчивост на организма. Богатите на желязо и арсен минерални води имат позитивен резултат при анемии и дават сила на тялото. Минералните води с магнезий са потребни при неврози и стрес.
Благодарение на високите температура и налягане в комбиниране с недостига на свободен О2 водата дейно се пречиства по натурален метод. Възрастта на скалите, изграждащи водните резервоари, надвишава 20 милиона години. При някои от находищата тежестта на водонепропускливите седиментни скали в композиция с тектонски процеси от предишното разрешава на водата да излиза на повърхността, без да бъде изпомпвана. Колкото по-надълбоко в земните глъбини е ситуирано водното вместилище, толкоз по-защитени са водните запаси. Въпреки това екологичният статус на даден регион също има отношение към чистотата на минералните води. В екологично непокътнати региони без промишлени обекти и интензивно селско стопанство няма опасности от замърсяване на въздуха, почвите и подземните води с промишлени боклуци, пестициди и други Ето за какво когато избираме на каква минерална вода да се спрем, е добре да проверим на етикета за района, в който се намира находището, както и характерния състав на наличието, тъй като точно това отличава една вода от друга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР