Истината е, че разговорът за този успех на Нургюл Салимова

...
Истината е, че разговорът за този успех на Нургюл Салимова
Коментари Харесай

Васил Антонов пред Фокус: Успехът на Нургюл Салимова трябва да бъде отправна точка за проблемите на българския шахмат

Истината е, че диалогът за този триумф на Нургюл Салимова би трябвало да бъде насочна точка за проблемите на българския шахмат, а те не са малко. Искаме да ги извадим на показ, само че в моя екип държим врата отворена, с цел да може всички, които желаят да се занимават с шахмат, да могат да се влеят в редиците на Българската федерация по шахмат 2022. Това съобщи за " Фокус " президентът на Българската федерация по шахмат 2022 след историческия триумф на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат в Баку.

" Ние още веднъж слагаме българския шахмат там, където му е мястото – на доста високо равнище. Специална признателност към фамилията на Нургюл Салимова, без което нямаше да се случи това достижение – на нейната майка Гюлзар, на нейния татко Илхан, на нейния дядо Салим. Те съумяха да завоюват, още на четири-пет години, обичта на дребната Нургюл към шахмата. Тук е моментът да изразя благодарността си към нейния треньор Живко Жеков, който първи я поведе към този дълъг път на шахматни триумфи, с цел да достигнем към този момент до вицешампионската купа на Световната купа “, съобщи Антонов.

Президентът на Българската шахматна федерация 2022 бе безапелационен, че Нургюл ще се изкачи до международния връх на шахмата: " Нургюл Салимова е на златната шахматна възраст от 20 години. Тя занапред има да ни радва. От нея чакаме освен да се изкачи на международния връх, само че и още доста отлични изяви от интернационалните международни купи и шампионати “.

Антонов разяснява и появилата се информация в общественото пространство, че Салимова е изцяло сама в Баку - без своя треньор. Той изясни, че макар, че Живко Жеков не е бил с нея физически, тя е имала опция да работи с екипа си, даже от отдалеченост. 

" През последните две-три години Нургюл пътува за огромните интернационалните надпревари сама. Тя поддържа връзка с нейния главен треньор Живко Жеков, само че има и своя екип, с който или самостоятелно, или през Skype правят работа в екип ", сподели той.

На въпрос по отношение на това дали страната е отпуснала средства за финансирането на Българската шахматна федерация за тази година, Антонов изясни, че БФШ 2022 е била лицензирана в края на предходната година и поради това не е получила средства от Министерството на младежта и спорта: " Ние сме млада федерация. От 03.11.2022 година администрираме спорта " Шахмат ". Съгласно наредбите в първата година не се получава финансиране. За времето, в което администрираме обаче, ние сме обезпечили четири пъти по-голям бюджет по отношение на този, който бе избран за спорта през 2022-ра ".

Президентът на федерацията е безапелационен обаче, че има потребност от още средства. По думите му календарът на състезателите става все по-интензивен, а броят на шахматистите в лицензираните клубове на БФШ 2022 се нараснал от 600 на 1070.

Антонов означи, че би трябвало да се направи одит и върху това по какъв начин са харчените парите за българския шахмат през последните години.

Той сподели още, че в идващите седмици ще бъде проведена конференция, на която ще вземат присъединяване както Нургюл Салимова, по този начин и спонсорите, които са подкрепили нея и федерацията.

Президентът на БФШ 2022 показа, че България има още доста млади таланти в шахмата, както при дамите, по този начин и при мъжете. Според него би трябвало да бъдат положени всички старания, с цел да се обезпечат нужните условия за това шахматистите ни да се състезават на най-високо равнище. 

" Ние имаме и сега извънредно положителни шахматиси. Нургюл не е сама. Тя е първата златна дама на българския шахмат, само че разширеният състав на българския народен тим по шахмат също са с високи и стойностни качества. Не подценяваме и мъжкия тим, в който има двама-трима доста положителни млади шахматисти. Трябва да осигурим интернационален календар на всички тези звездички, с цел да може тези триумфи да бъдат непрекъснати ", безапелационен бе Антонов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР