Истината е, че като лекар и аз бих се застъпил

...
Истината е, че като лекар и аз бих се застъпил
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов: Ние сме болница на народа, понякога грешим, но не е постоянно

Истината е, че като доктор и аз бих се застъпил за сътрудниците. Като шеф на " Пирогов " обаче съм задължен да взема съществени ограничения, с цел да не се повтаря това. Беше направена вътрешна инспекция и беше открито, че има съществени нарушавания. Това съобщи шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов по отношение на петъчния митинг в отбрана на уволнения дисциплинарно екип от един доктор и две медицински сестри - поради случай с трагично умрелия пациент Спас Добрев.

По думите на Балтов в " Пирогов " има осведомителна система, в която всеки пациент би трябвало да бъде записан. Спас Добрев въобще не е бил в положително положение , добави той пред Българска национална телевизия. По данни на брачната половинка на Добрев – Евелина, той се е лекувал в хематологична клиника, а в " Пирогов " такава няма. Истината е, че е доведен пациент, който се постанова да бъде признат за хоспитализиране поради незабавно положение , акцентира шефът на " Пирогов ". Той посочи, че в София няма доста лечебни заведения с благоприятни условия като " Пирогов " във връзка с противошоковата зала. Такива пациенти не могат да бъдат връщани и насочвани към други лечебни заведения просто по този начин.

Балтов не можа да каже дали в действителност Добрев не е бил изписан въобще от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " по документи, като самичък е напуснал - няма по какъв начин от " Пирогов " да го установим, бяха думите на професора. Може би с електронна здравна карта и електронно досие този случай щеше да се развие по различен метод , посочи проф. Балтов.

Директорът на " Пирогов " разяснява и различен съдбовен случай – 67-годишната Петя Илиева умря във ВМА, откакто е отпратена от " Пирогов ", до момента в който синът ѝ, доктор в Съединени американски щати, пробва да убеди лекарите, че тя е в потрес и неотложно би трябвало да стартира лекуване. Имало е подобен пациент, тя е била пренасочена към ВМА, призна Балтов, който обаче не можа да каже за какво и посочи, че тече инспекция по случая.

В момента се охулва " Пирогов ", на следващия ден може да бъде друга болница, почва едно съмнение. " Пирогов " е институция, която не бих се съгласил, че може по този метод да бъде охулвана – ние сме болница на народа, ние сме тези, които от време на време сме последна инстанция , заключи Балтов. Понякога се бърка, само че това никога не е непрекъснато, добави той.

По негова информация от началото на годината през " Пирогов " са минали 250 000 души, от които към 10% са приети в болница. Той даде образец за характерен случай – 50-60 лв. коства определянето на лекуването на строшен крак, само че " Пирогов " получава до 20 лв.. Задълженията на " Пирогов " все още са към 20 млн. лв., а 17 млн. лв. са просрочени , посочи Балтов. Той призна и, че когато е поел " Пирогов ", отговорностите са били 1,8 млн. лв. по-малко. По думите му тази дупка се отворила поради недофинансиране от НЗОК, както и от нарастване на заплати по рамково съглашение.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР