Истината е, че хората са по-щастливи, отколкото осъзнават. Много често

...
Истината е, че хората са по-щастливи, отколкото осъзнават. Много често
Коментари Харесай

Психолог: 25% от негласувалите имат висок социално-икономически статус

Истината е, че хората са по-щастливи, в сравнение с осъзнават. Много постоянно даденостите, които имаме – живи сме, здрави сме, имаме въпреки всичко някаква вероятност, проекти за живота си, това е задоволително съображение да си кажем, че имаме най-малкото съображение да се радваме на живота. Това сподели психологът и екзистенциален психотерапевт Пламен Димитров в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .  

Той изясни, че профилът на всеки човек е самостоятелен и не могат да бъдат направени крайни изводи за факторите, влияещи върху психическото здраве, които могат да бъдат общовалидни. Не социално-икономическият статус е значимият предиктор за психическото ни здраве, безапелационен бе Димитров. " Ако световно изследваме нещата, растежът на самоубийствата в богатите страни е доста по-голям ", даде образец той. 

По думите му постоянно проектираме източниците на проблемите си в виталните условия, само че нормално те са вътрешни. " Намираме тези вътрешни аргументи, тъй като имаме предварителната настройка да търсим неща извън, които повлияват върху здравето, развиването, вероятността ни ", уточни психологът.  

Димитров показа данните от проучване на негласуващите хора, което екипът му организира към този момент дълги години, направено с психически способи. " Ние не ги питаме за какво не отиват до урните, ние ги питаме по какъв начин живеят, следим живота им и техни психически индикатори. Това са хора, които са стопански дейни, работещи, студенти и пенсионери, най-вече от огромните регионални градове ", посочи психологът.  

Според данните от проучването 850 са хронично негласуващите от 2021 година досега. " В контрастност с това, което нормално се приказва по медиите, в политическите разбори, ние имаме доста диференциран профил. Това не е една група, партия. Тази голяма група, която назоваваме " нямото болшинство на България ", са хора с доста разнообразни витални стилове, с друго равнище на прочувствена непоклатимост, с друго равнище на личностна достоверност и с разнообразни проблеми в психологичното здраве. Нямото болшинство е многолико, шарено, многопластово ", изясни Димитров.  

" Профилът на негласуващите българи демонстрира, че 25% от негласувалите имат висок социално-икономически статус, сполучлив и градивен живот, насочен към достижения, имат по-добри позиции в обществото. Те имат висока степен на обществени и организационни умения, демонстрират висока обществена отговорност. Те ни споделят нещо доста просто: ние се грижим за развиването си, за развиването на другите хора и тези хора, които ни се оферират под формата на политически партии и претенденти, не ни правят работа. Ние можем да се оправим, макар тях. Тези хора би трябвало да са привлекателният хайлайф на политическия живот и структури, само че те редовно не дават своята поддръжка на съществуващите играчи на полето ", разясни Димитров. 

33% от хронично негласуващите попадат в групата на така наречен " агресивно-защитни негласуващи ". " Сред тях да вземем за пример са тези, които назоваваме безспорни опозиционери, те са против всички – нападат ги, подлагат на критика ги. Не че оферират нещо, само че намират недостатък на всяка една самодейност, политика, процедура. Сред тях са и перфекционистите – хора, които слагат извънредно високи стандарти от позиция на нашата европейска ориентировка. Разбира се, имаме и така наречен " властохолици “ – те самите  биха желали да бъдат на власт ", изясни психологът.  

Последната група включва 42% - групата на пасивно-отчуждените. " Те на практика живеят в толкоз провокации и проблеми, че част от тях са мощно подвластни от напълно други процеси и обществено-политическият живот им е надалеч от ежедневните потребности. Част от тях, несъмнено, са и конформистите, които би трябвало да бъдат подкупени ", изясни още Димитров.

Харитина АГОПЯН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР