Истина е, че между Република Северна Македония и България има

...
Истина е, че между Република Северна Македония и България има
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Скопие порица София за агресивен език към РСМ

„ Истина е, че сред Република Северна Македония и България има доста история. Има и хора, които биха се радвали да основат спомагателен безпорядък, тези, които имат политически изгоди от опитите си да основават разкази към македонския език, македонската еднаквост. В последна сметка предишното лято беше реализирано съглашение за смяна на Конституцията и това е идната стъпка (на страната) към участие в Европейски Съюз. Така съгласно мен тези, които употребяват напрежението сред двете страни, вредят и на двете страни, тъй като България ще завоюва толкоз, колкото и Северна Македония от участието на Северна Македония в Европейския съюз. Това ще помогне във връзка с сигурността, във връзка с стопанската система и във връзка с районните благоприятни условия и интеграция ”. Това декларира посланикът на Съединени американски щати в Северна Македония Анжела Агелер пред МИА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агелер споделя, че от София в действителност се е чул „ доста нападателен език ”, който не се основава на обстоятелства за обстановката в Северна Македония и се усеща щастлива, че е дипломат на Съединени американски щати в Скопие, а не в София, само че е значимо и има вяра, „ че водачите и жителите и в двете страни, а не тези, които са най-шумни сега, схващат изгодите от това да имаш доста непосредствен комшия, който също е в Европейски Съюз, с който можеш да подобриш търговията си, с който можеш да работиш дружно по въпросите на сигурността, по районната интеграция и всички тези действия ”, което е най-голямата изгода за Северна Македония, а и за България и за другите страни от Западните Балкани. Тя прецизира, че е добър другар с новия дипломат в София и са водили многочислени диалози с него по какъв начин могат да работят дружно , с цел да осведомят хората, с които поддържат връзка, за другите проблеми и провокации.

Конституционните промени са вътрешна работа на Северна Македония, споделя Агелер , само че съгласно нея „ постоянно по-добре се вижда в профил ”.

„ Мисля, че или подкрепяте реализирането на нужното за напредване към Европейски Съюз, или сте срещу. И още веднъж се надявам, че тези, които се грижат за бъдещето на тази страна, ще вземат решенията да продължат напред и ще подхващат нужните дейности за напредване към Европейски Съюз, сподели още посланикът.

По думите й пред Северна Македония има огромни провокации.

„ Не е загадка, че виждам корупцията и престъпността като главно предизвикателство, пред което е изправена страната сега. Пътят към Европейски Съюз и промените в този развой оказват помощ за оправянето с доста от тези проблеми. Тази страна даде доста значими и доста сложни жертви и сподели, че може да работи върху действителни проблеми, когато бъде помолена да го направи. Вярвам, че има положителни хора в тази страна, на които им е писнало от корупция. Мисля, че всички жители са изтощени от това. Надявам се, че хората ще кажат „ стига “ и ще изискат техните институции да се оправят с тези проблеми по открит и транспарантен метод и че ще държат виновни водачи, предприемачи и други в обществото, в случай че не съблюдават разпоредбите ”, споделя Агелер.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР