Истанбулската конвенция в момента се използва като дъвка. Никой не

...
Истанбулската конвенция в момента се използва като дъвка. Никой не
Коментари Харесай

Петър Витанов: Социалистите не се чувстват предадени от Румен Радев, има объркване от постоянните нападки

„ Истанбулската спогодба сега се употребява като дъвка. Никой не желае да ни постанова нито трети, нито пети пол. Ние имаме решение на Конституционния съд и постоянно сме се съобразявали с него. Но би трябвало да кажем ясно, че 95% от тази Истанбулска спогодба третира насилието над дамите. И ние се солидаризираме в тази ѝ част “, подсети Петър Витанов.

 

„ Само тази година има над 20 убити дами от своите сътрудници. Тоест, имаме декаданс в това отношение. Наш ангажимент е най-малко да създадем промени в закона за отбрана от домашно принуждение, тъй като това е голям проблем в България “, сподели още евродепутатът.

 

Петър Витанов беше запитан и дали отношението на лидерката на Българска социалистическа партия към Истанбулската спогодба, не е причина за това, тя да не бъде определена на управителен пост в Социалистическия интернационал.  

 

„ Никой не ни желае в огромното ляво международно социалистическо семейство.

 

Ръководството на Българска социалистическа партия непрекъснато приказва против европейските социалисти. Приказките по техен адрес, че са джендъри и сходни, не остават незабелязани. Може би звучат добре за вътрешна консумация. Но сигурно не е без значение дали имаш зад тила си испанския, немския и даже малтийския министър-председател “, сподели още Петър Витанов, който направи и паралел с ГЕРБ, които държат да имат отличен имидж в Европа и това години наред им носеше триумф.

 

„ Неизбирането на Корнелия Нинова на управителен пост в социалистическия интернационал няма нищо общо с никаква Истанбулска спогодба. Международната изолираност е част от падението на Българска социалистическа партия “, добави още евродепутатът.

 

Петър Витанов разяснява и продължаващата война сред управлението на Българска социалистическа партия и президента Румен Радев. Последният мотив беше решението на президента да не постанова несъгласие над гласуваната от Народното събрание военна помощ за Украйна.

„ Няма изгода за Българска социалистическа партия да влиза във война с президентската институция.

 

Обикалям цялата страна и не смятам, че социалистите се усещат предадени от Румен Радев. По-скоро има едно комплициране от непрекъснатите нападки към него, тъй като той е индивидът, който се употребява с най-високо публично и политическо доверие “, разяснява Петър Витанов.

 

Според него няма да има кабинет нито с втория, нито с третия мандат, а още веднъж ще има предварителни парламентарни избори.

 

„ И с втория, и с третия мандат ще е мъчно да се направи държавно управление. ГЕРБ падна жертва на личната си политика. Когато се появиха на политическата сцена в България, те отхвърлиха всичко предходно.

 

Българска социалистическа партия обичайно беше конкурент на това ръководство и най-малко до този миг не е изневерила на тази си политика. „ Продължаваме промяната “ също се появиха като противовес на ГЕРБ, те са фокусирани върху свалянето от власт на партията на Борисов. Не бих споделил, че и тяхното заиграване с лявото е достоверно, тъй като това са хора, произлезли от средите на бизнеса.

 

Хубаво е всички и леви, и десни партии да се занимават със обществени политики, тъй като това може да направи по-нормален животът на хората. Но по този начин е  фрагментиран политическият ни пейзаж, че няма никаква опция да се направи държавно управление. Още повече, че идват локални избори, за които всички партии си вършат сметките “, добави Петър Витанов.

 

Той показа, че утвърждава дейностите на социалистите, които не са се отказали да водят договаряния.  

 

„ Крайно значим е разговорът, поздравявам дейностите на Българска социалистическа партия да договаря с всички партии. Но сега Българска социалистическа партия не може се коалира с ГЕРБ, даже в случай че третият мандат бъде връчен на най-малката политическа мощ, тъй като това би било пагубно за нея, по-късно ще пеем заупокойна молитва “, счита евродепутатът.

 

Петър Витанов е оптимист, че на Конгреса на Българска социалистическа партия през февруари е допустима смяна.

 

„ На конгреса на Българска социалистическа партия би трябвало да се даде началото на една огромна промяна. Българска социалистическа партия не може да е последна, радикална, популистка партия, да се прилепва за „ Възраждане “.

 

Това в никакъв случай не е носило триумф на Българска социалистическа партия, няма да стане и в този момент. Българската социалистическа партия би трябвало да е европейска, съвременна, лява. Само такава тя събира необятна поддръжка и притегля младежите. Крайно нужна е смяна. Промяна на лицата, на политиките, на отношението към процесите в страната “, безапелационен е Петър Витанов.

 

Ръководителят на делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал разяснява и настоящият корупционен скандал с евродепутатката от Гърция Ева Кайли.

 

„ Корупцията няма цвят, няма народност, няма партийна багра. Този скандал може да се разрасне доста. „ Катар гейт “ надвишава една политическа група и даже Европейския парламент. Той демонстрира, че един подобен корупционен скандал може да разклати съществено устоите на целия съюз “, счита Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР