Истанбулската конвенция измести разговорите дори за цените на тока около

...
Истанбулската конвенция измести разговорите дори за цените на тока около
Коментари Харесай

И сега е забранена дискриминацията по полова идентичност

Истанбулската спогодба измести диалозите даже за цените на тока към фамилната маса, наложи се държавното управление да отсрочи ратификацията, а не се намират и адвокати, които да се ангажират с експертен разбор и заключения какви отговорности произтичат от влизането в действие на този документ на Съвета на Европа.

Засега " Обединени патриоти " са групирали най-конкретно причините си против ратификацията на конвенцията, като основното им острие е ориентирано против възможното обвързване за признание на така наречен трети пол. и еднополовите бракове.

" Пет члена трансформират цялата същина на конвенцията - с номера 3, 4, 12, 14, 60. А член 12 напряко отваря вратата на еднополовите бракове ", споделя ръководителят на парламентарната комисия за младежта и народен представител от НФСБ Славчо Атанасов.

Той извежда опасенията от наредбите на конвенцията, в които се вкарва понятието " обществен пол " /така е преведено на български понятието gender/ и задължението да се вкара проучване на нестереотипните функции на пола. Така " обичайните функции на мъжкия и женския пол ще бъдат подложени на напън за поведенчески промени в обществените и културните модели – напън, който към този момент се назовава " поощряване " - гози извд прави Вътрешна македонска революционна организация и добавя, че конвенцията ще задължи страната ни да дава статут на бежанци за хора с " особености на пола ".

Не е правилно -

и сега три закона не разрешават дискриминация учредена на пол

само че те не са довели до скандализиращи последствия, които да възмутят Обединени патриоти и съответно Вътрешна македонска революционна организация.

Това са

- Законът за равнопоставеност на дамите и мъжете;. Законът за отбрана от дискриминация;- Законът за убежището и бежанците.Нито Истанбулската спогодба, нито Законът за убежището и бежанците задължава страната ни да дава бежанск5и статут на съображение полова еднаквост или полова ориентировка. Задължава ни обаче да го защитим от дискриминация, учредена на пол и сексуалнна ориентировка. С други думи - конвенцията пази от принуждение както дамите, което е имплицитно посочено в заглавието на документа, по този начин и всички уязвими групи, а другият човек е уязвим по дифолт, изясняват обществени психолози.

И защото и Българска социалистическа партия изрично се разгласи против конвенцията, на въпрос на " Дневник " към Корнелия Нинова кои текстове ги смущават най-вече, тя споделя: " Онези, които вкарват понятието " обществен пол, ексцентрична роля на пола и така нататък ". С уточнението, че текстовете не са пред нея.

Проверка в текста на конвенцията демонстрира, че " обществен пол " се среща единствено в т. 3 на член 4 от документа. Той гласи:

" Прилагането на наредбите на актуалната Конвенция от страните, по-специално ограниченията за отбрана на правата на жертвите, би трябвало да бъде обезпечено без всякаква дискриминация, учредена на пол, обществен пол, раса, цвят на кожата, език, вяра, политически или други убеждения, народен или обществен генезис, принадлежност към национално малцинство, имуществено положение, рождение, полова ориентировка, еднаквост, учредена на пола, възраст, здравословно положение, увреждания, фамилно състояние, статут на мигрант или на емигрант, или различен статут. "

А " Нестандартна роля на пола " не се среща на никое място в документа

Нинова евентуално има поради " нестереотипни функции на пола ", термин, което се среща в т. 1 в член 14 — " Образование ", и той гласи:

" Страните подхващат, където е уместно, нужните стъпки за включване на съгласуван с разрастващите се благоприятни условия на учащите се образователен материал по въпроси като равнопоставеност сред дамите и мъжете, нестереотипни функции на пола, взаимно почитание, ненасилствено разрешаване на спорове в междуличностните връзки, принуждение над дамите, учредено на пола, и право на персонална цялост, в формалните образователни стратегии и на всички просветителни нива. "

Остава мистерия за какво юристите не желаят да разясняват с името възможните последствия от ратификация на конвенцията. Пожелал да остане неизвестен правник изясни пред " Дневник ", че юридическата страна на казуса е комплицирана, защото имало разнообразни разновидности за отговорности за България, които могат да произтекат от ратификацията. Затова държавното управление и Народното събрание трябвало да обсъдят дейностите си единствено с специалисти, без политизация, каквато сега е обхванала всеки диалог за конвенцията. Защото - споделя юристът, задачата е да бъдат предпазени всички групи съгласно персоналния свободен избор на полова еднаквост, без това да значи въвеждане и даже не поощряване на трети пол.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (4)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР