Истанбул. В съда в Истанбул започва процесът срещу 57 заподозрени

...
Истанбул. В съда в Истанбул започва процесът срещу 57 заподозрени
Коментари Харесай

Daily Sabah: В Турция започва процесът за новогодишното нападение в истанбулския клуб „Рейна“

Истанбул. В съда в Истанбул стартира процесът против 57 обвинени за терористичното нахлуване в нощния клуб „ Рейна “, при което бяха убити 39 души и ранени 79 други – освен това точно на Нова година, оповестява турският вестник Daily Sabah . Соченият за причинител на офанзивата – узбека Абдулкадир Масхарипов и 51 други към този момент за в пандиза в очакване на делото против тях.
Предполагаемият член на близкоизточната радикална формация „ Ислямска страна “ е изправен пред 40 присъди за доживотно отнемане от независимост и настрана – до 10 година затвор за раняването на 79 души.
Масхарипов към този момент направи самопризнания за участие в „ Ислямска страна “, само че увери, че преди нападението в „ Рейна “ не е взел участие в нито един терористичен акт. При първото си явяване пред съда след дълги разпити от полицията Масхарипов съобщи, че не е „ зложелател " на Турция, и че е работил единствено „ в възмездие " на репресиите на Турция в Сирия и Ирак, визирайки дейностите й против терористичните групировки там.
По-рано Масхарипов изясни, че при нахлуването си в нощния клуб „ Рейна “, час след среднощ на 1 януари 2017 година, се е опитал да се самоубие, с цел да не бъде хванат от полицията, само че не е съумял.
Турция отстрани смъртното наказване като изискване за започването на преговорния развой за участие в Европейския съюз, напомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР