Истанбул. Цар Симеон II и Царица Маргарита посетиха град Истанбул

...
Истанбул. Цар Симеон II и Царица Маргарита посетиха град Истанбул
Коментари Харесай

Цар Симеон II и Царица Маргарита бяха на двудневно посещение в Истанбул

Истанбул. Цар Симеон II и Царица Маргарита посетиха град Истанбул на 18-ти и 19-ти ноември 2017 година Това оповестиха от пресцентъра на Негово Величество Цар Симеон II . Поводът за тяхната аудиенция беше 90-годишният празник на господин Димитър Атанасов, дълготраен член на настоятелството на българската църковна община в Истанбул. Техни Величества, дружно с Н.Св. Вселенският Патриарх Вартоломей бяха почетни посетители на вечерята, която се състоя в хотел “Конрад ”. На тържеството участваха дипломати, представители на турския бизнес, висши християнски духовници, както и господин Йордан Динев, бизнесмен, спомоществовател и непосредствен на фамилията на господин Атанасов.
Негово Величество поздрави за рождения ден господин Димитър Атанасов, който познава от дълги години и цени огромния му принос в активността на българското настоятелство. От 45 години то поставя грижи за метоха и желязната черква “Свети Стефан ”, за екзархийския дом, българските църкви в Одрин. С персоналното подпомагане на господин Димитър Атанасов е ремонтирана желязната черква, преди две години е намерено първото българско неделно учебно заведение в Турция. В речта си Негово Светейшество Вселенският Патриарх акцентира: “Всяка страна би желала да има такива рожби като Вас ”. По време на визитата си Техни Величетва посетиха Теологическата семинария на Цариградската Вселенска Патриаршия на остров Халки, съпроводени от господин Димитър Атанасов, брачната половинка му и господин Йордан Динев.
Тя е учредена в далечната 1844 година и в нея са получили своето богословско обучение и български духовници, измежду които първият екзарх Антим I, който е бил и ректор на семинарията. Техни Величества бяха посрещнати от игумена Н.Впр. митрополит Елпидофор и братството с церемониален камбанен звън. След като прегледа учебното заведение, Царят показа с домакините си какъв брой е впечатлен от богатата сбирка редки и старинни книги, които се съхраняват в библиотеката. Сред скъпите ръкописи има и такива на български език.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР