Истанбул се е превърнал в предпочитана дестинация за хиляди руски

...
Истанбул се е превърнал в предпочитана дестинация за хиляди руски
Коментари Харесай

Истанбул - убежището на руснаците, които не искат нищо общо с Путин

Истанбул се е трансформирал в желана дестинация за хиляди съветски жители, които бягат от родината си поради несъгласието си с военната инвазия на Владимир Путин в Украйна. 

" От Третия Рим - към Втория Рим " - по този начин The Economist озаглавява своя обява, в която прави съпоставяне сред всеобщата политическа емиграция от 20-те години на предишния век след болшевишката гражданска война в Русия и днешния приток на руснаци към турския мегаполис.

Само за няколко седмици близо 14 000 съветски жители са избягали в Турция, съгласно " Хюриет ".

Сред тях има и видни политически фигури като - досегашният консултант на Путин по въпросите на устойчивото развиване и " проектант " на съветската приватизация от 90-те години по време на ръководството на Борис Елцин. 

Чубайс и брачната половинка му са отпътували за Истанбул, като по едно и също време с това той е подал оставка от позициите си в Кремъл. 

Градът е станал леговище на хиляди политически дейни съветски жители - съперници на войната. Сред тях има блогъри, публицисти, академични преподаватели, бизнесмени, IT-специалисти, музиканти, правозащитници, свидетелства " Хюриет ". 

По данни на " Гардиън " в Истанбул има най-малко 150 представители на съветски самостоятелни медии, множеството от които бяха мощно цензурирани или непосредствено закрити след началото на войната. " Новая газета " споделя и историите на правист от екипа на Михаил Ходорковский и общинска съветничка от Москва, кито също са се евакуирали в града. 

Руснаците и украинците не са длъжни да имат виза, с цел да могат да влязат в Турция. За разлика от множеството европейски страни - Турция не затвори въздушното си пространство за пътнически самолети от Русия. Това прави страната една от дребното дестинации, до които съветските жители могат да се реалокират най-малко краткотрайно. Безвизовият режим им обезпечава свободно право на престояване за три месеца. 

23-годишна жена на име Анна идва в Турция на 7 март дружно със фамилията си, другари и три котки, споделя " Хюриет ". Младата жена твърди, че е почнала да получава всекидневни под паника офанзиви след началото на войната в Украйна, тъй като се е страхувала, че Русия ще остане зад нова " желязна завеса ", границите ще затворят и напускането на страната ще стане невероятно. На 8 март " Аерофлот " приключи полетите си в чужбина, като се изключи Беларус. 

Софтуерен инженер на име Вадим Филир напуща Санкт Петербург в посока Истанбул, откакто взе участие в антивоенните митинги и следи полицейските репресии. Приятелката му има бизнес контакти в града, по тази причина избират Турция. Самолетните им билети са анулирани неколкократно, преди да съумеят да провеждат полета си. 

Семейството му остава в Русия и поддържа режима на Путин.

Вадим споделя пред " Хюриет ", че в никакъв случай няма да се върне в Русия, до момента в който актуалният режим е на власт - въпреки че няма визия какво ще се случи с живота му оттук насетне. 

Цигуларят Владимир Пискунов от Филхармоничния оркестър на Екатеринбург и неговата другарка бягат от Русия още на 28 февруари, като напущат работните си места. Приятелката му е украинка, а двамата осъзнават, че " Русия ще стане рисково място за нея ". 

Първо вършат опит да отидат до Словения, само че границите са затворени. Тогава се насочват към Турция. 

Сред избягалите в Истанбул има и млади мъже, които се опасяват, че може да бъдат извикани на военна работа. Много от тях са милениъли, които са израснали в постсъветска Русия, имат специалности с интернационална конвертируемост и разполагат със средства, които им разрешават да потърсят нов живот зад граница. 

Нестабилността и мрачните прогнози за бъдещето на Русия под ръководството на Путин ги карат да бягат.

Самият Путин не се колебае да приканва за " самопрочистване " на популацията от " национални предатели ", които " не са с Русия ", а имат прекомерно западно съзнание. 



Политиката на " отворени порти " на Турция притегля освен съперниците на Путин, само че и хора, които очевидно са се облагодетелствали от режима му - като Роман Абрамович. 

Преди дни една от суперяхтите му беше оставена на пристанище в Турция в опит да бъде избавена от запориране поради глобите против него в Европейски Съюз. 

Засега Анкара се въздържа от налагане на ембарго върху Русия за разлика от Съединени американски щати и Европейски Съюз - ход, който може да сътвори " малка врата " за олигарсите и политиците, глобени от Запада. 

A историята в действителност се повтаря: тъкмо преди век 200 000 руснаци, украинци, азери и грузинци бягат в същата посока след Болшевишката гражданска война. Както споделя " Новая газета ":

" Преди 100 години, претърпелите дефинитивно проваляне от Червената войска белогвардейци и хиляди цивилни жители идват в Константинопол. В града се отварят съветски кафенета, издават се вестници, кипи културен живот. Уви, преселнците бързо обедняват. Руските офицери се принуждават да работят като чистачи на обувки и водачи, а дамите им - като сервитьорки ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР