Истанбул. Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски

...
Истанбул. Неизвестна досега за широката общественост снимка на Васил Левски
Коментари Харесай

Показаха снимката, с която Васил Левски е бил издирван в Османската империя

Истанбул. Неизвестна до момента за необятната общност фотография на Васил Левски бе показана в изложба „ Средец “ на Министерството на културата. Тя е открита в архива в Истанбул от експерти от Националния музей „ Васил Левски ”. Османските архиви пазят и още документи за правосъдния развой против Апостола на свободата и комитетската организация.
На специфична конференция шефът на НМ „ Васил Левски ” - Карлово Дора Чаушева и сътрудника ѝ организатор в музея Виктор Комбов, който е направил откритието в архива в Истанбул, описаха повече за фотографията. Предполага се, че точно с нея Васил Левски е бил търсен в Османската империя. Белегът, който потвърждава това, съгласно специалистите е, че на гърба на фотографията е разказана на турски език външността на Апостола: " Със междинен растеж, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единият му зъб се демонстрира малко на открито, повдига малко устната си и очите му са огромни и пъстри ".
Дора Чаушева изясни, че в турските архиви, в Букурещ и Белград има скрити неща, които ще отворят прозорци, свързани с проучванията за Васил Левски. „ Най-вероятно фотографията е тази, от която след това е изработен като откъс по-късният елипсовиден портрет на Левски. Вероятно след Общо заседание, което се организира в Букурещ от 29 април до 05 май 1872 година, е направена тази фотография. А по какъв начин тази фотография се оказва в ръцете на Османските управляващи, на този стадий можем единствено да гадаем. По-скоро, съгласно мен, това може да се е случило посредством тяхната агентура във Влашко и напряко от ателието в Букурещ, да е попаднал в ръцете на Османските управляващи “, добави Чаушева.
Виктор Комбов описа, че е имал научна командировка в Държавния списък на Турция в Истанбул, където е търсил документи, свързани с българската история и Васил Левски. Със съдействието на свои турски сътрудници той е съумял да открие тази извънредно скъпа фотография на Васил Левски. По думите му с изключение на на нея, е попаднал и на други забавни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола. „ В турския списък се съхранява правилник на българския революционен централен комитет, писмо на Българския революционен централен комитет (БРЦК), квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет. Това значи, че Османските управляващи са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги оставили в списък ", изясни той и добави, че някои от другите документи към момента не са преведи напълно, само че по-нататък се чака да се разбере какво тъкмо е написано в тях. Според Комбов сигурно ще дадат информация за Васил Левски и неговата организация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР