Испанското здравно министерство разреши ваксинирането срещу коронавирус на децата на

...
Испанското здравно министерство разреши ваксинирането срещу коронавирус на децата на
Коментари Харесай

В Испания ще ваксинират и децата на възраст 5-11 години

Испанското здравно министерство позволи имунизирането против ковид на децата на възраст сред 5 и 11 години. Решението е взето заради увеличение на случаите на коронавирусни инфекции през последните седмици, заяви Асошиейтед прес.

Италия и Австрия също имунизират деца, откакто на 25 ноември регулаторният орган по медикаментите на Европейския съюз позволи имунизацията против ковид на Pfizer да се употребява за тази възрастова група.

Решението на Европейската организация по медикаментите дава опция за слагане на ваксини против ковид на милиони възпитаници в началните класове на Стария континент.

Испанското министерство на опазването на здравето заяви в Туитър за утвърждението на имунизацията на деца след решението на експертна комисия в тази тенденция. Ваксинацията ще стартира на 15 декември, два дни откакто в страната се получат първите 3,2 милиона особено приспособени за деца ваксини на Pfizer.

Очаква се Португалия, комшия на Испания на Иберийския полуостров, да последва образеца, откакто детските ваксини дойдат там след две седмици. Португалските управляващи настояват, че повече от 90 % от децата на възраст 12-17 години към този момент са били имунизирани.

И в двете иберийски страни се следи висок банкет на ваксини, като близо 90 % от хората, които имат право на ваксина, са я получили. Въпреки че през последните седмици броят на новите дневни инфекции в двете страни се е нараснал, в нито една от тях не се усеща натоварване на лечебните заведения.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге съобщи във вторник, че " през днешния ден не е извънредно да се следи два-три пъти по-висока заболеваемост измежду дребните деца, в сравнение с измежду останалата част от популацията ".

Освен че оказва помощ за попречване на инфекциите измежду останалите членове на фамилията, имунизирането на децата може да помогне да се избегне по-нататъшното затваряне на учебни заведения и отдалеченото образование, гласи изказване на Клуге.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР