Испанското правителство ще сезира Конституционния съд, ако бившият премиер сепаратист

...
Испанското правителство ще сезира Конституционния съд, ако бившият премиер сепаратист
Коментари Харесай

Правителството в Испания ще сезира Конституционния съд, ако Пучдемон се опита да се върне на власт

Испанското държавно управление ще сезира Конституционния съд, в случай че някогашният министър председател сепаратист на Каталуния Карлес Пучдемон, който е в заточение в Белгия и може да бъде задържан, в случай че се върне в Испания, се опита да заеме още веднъж поста от чужбина, съобщи пред Франс прес държавен източник.

Двете съществени сепаратистки обединения – „ Заедно за Каталуния” на Пучдемон и Републиканската левица на Каталуния, се споразумяха през вчерашния ден да създадат опит някогашният министър председател още веднъж да бъде определен от новия парламент отпред на каталунското държавно управление.

Възможността той да встъпи в служба по видеоконферентна връзка или някой различен да прочете речта му като претендент за министър председател, е оспорвана от мнозина адвокати и от партиите, които са срещу самостоятелност. Ако той избере една от тези две благоприятни условия, централното държавно управление отпред с Мариано Рахой ще сезира Конституционния съд, както направи откакто каталунският парламент свика неразрешения референдум за самоопределяне.Те обаче не знаят по какъв начин да стане това, защото Пучдемон е преследван от испанското правораздаване за протест и ерес.

Правилникът на каталунския парламент планува всеки претендент за министър председател да показа на пленарно съвещание програмата си за ръководство, само че не прецизира дали физическото му наличие е наложително.

Учредителното съвещание на каталунския парламент е планувано за 17 януари, а първите диспути за нов министър председател би трябвало да се състоят най-късно на 31 януари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР