Испанското правителство ще одобри днес указ, с който прави по-лесно

...
Испанското правителство ще одобри днес указ, с който прави по-лесно
Коментари Харесай

Испания ще улесни фирмите бързо да напуснат Каталуня

Испанското държавно управление ще утвърди през днешния ден декрет, с който прави по-лесно за фирмите да напущат Каталуня и да се записват в друга част от страната, заяви " Ройтерс ", базирайки се на свои източници. Това може да се окаже тежък удар за финансите на самостоятелния регион, управлението на който възнамерява да разгласи самостоятелност в идващите дни.

Новината идва на фона на известия за това, че две от огромните каталунски банки разискват незабавно да реалокират централите си отвън провинцията, с цел да не се окажат отвън еврозоната и поддръжката на Европейската централна банка.

Според в. " Ел Паис " в четвъртък следобяд на изключително съвещание бордът на шефовете на едната от тях - " Банко Сабадел ", е решил тя да се пререгистрира в Аликанте.
Указът на държавното управление в Мадрид ще помогне на другата съществена банка - " Кайшабанк " (Caixabank), да се реалокира без да се постанова привикване на заседание на акционерите, както дефинира уставът ѝ за сходно решение.
Управителният съвет на " Кайшабанк " ще заседава през днешния ден и ще разиска напускането на Каталуня поради политическата неустановеност в провинцията. Напускането ѝ би било тежък удар за региналната стопанска система, защот отова е банката с най-голяма пазарна оценка и заема съвсем 50% от банковия бранш на Каталуня.

Конституционният съд на Испания блокира съвещанието на каталунския парламент в понеделник, на което се очакваше да бъде дебатиран резултатът от опита за референдум предходната неделя и евентуално да има прокламиране на самостоятелност.

 Испания ще улесни компаниите бързо да изоставен Каталуня
© Reuters

В изявление за " Ройтерс " министърът на стопанската система на страната Луис де Гиндос сподели, че политическата рецесия " основава неустановеност, който сковава капиталови планове в Каталуня ". " Убеден съм, че тъкмо сега никой испански или задграничен вложител няма да се включи в капиталов план, до момента в който обстановката не се обясни ", добави той. Заради събитията Мадрид замразява проектите да приватизира дял в държавната банка " Банкия " (Bankia).

Де Гиндос не счита, че едностранна декларация за самостоятелност на Каталуня ще се отрази на цялостното положение на испанската стопанска система, въпреки че регионът дава една пета от Брутният вътрешен продукт на страната.

Той повтори прогнозата за годишен растеж на стопанската система от над 3% за 2017г. В четвъртък на финансовите пазари цената за кредитиране на Испания доближи 7-годишен връх, само че вложителите не демонстрираха намаляващ интерес към държавните ѝ облигации.

В самостоятелния регион има фабрики на огромни мултинационални корпорации като " Фолксваген " и " Нестле ". Тук е и най-бързо растящото комерсиално пристанище на Европа.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (43)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР