Испанското правителство одобри пакет от извънредни икономически мерки на стойност

...
Испанското правителство одобри пакет от извънредни икономически мерки на стойност
Коментари Харесай

Испания одобри нов спасителен пакет за над 9 млрд. евро за справяне с инфлацията

Испанското държавно управление утвърди пакет от изключителни стопански ограничения на стойност над 9 милиарда евро, с цел да се опита да смекчи икономическите последствия от съветската инвазия в Украйна. Премиерът Педро Санчес разгласи, че служащите и самонаетите с приходи под 14 хиляди евро бруто годишно ще получат директна помощ 200 евро за справяне с възходящите разноски за живот.

Една от другите утвърдени ограничения включва заледяване на цената на бутилките с газ пропан-бутан и 50% понижение на билетите за публичен превоз. Освен това ще има и 30% понижение за тези карти за превоз, издавани от районите, които ще могат да усилят тази помощ до 50% със лични средства.

Миналата седмица държавното управление разгласи понижаване на Данък добавена стойност върху сметките за електричество от 10% на 5% и нарастване с 15% на инвалидните пенсии.
Реклама
" Тежестта на тази мъчителна обстановка би трябвало да бъде разпределена заслужено (...). Тези, които получават косвени изгоди от това повишаване на цените, би трябвало да дадат спомагателен принос за груповите старания и за отбраната на междинната и работническата класа ", сподели пред кореспонденти Санчес. Премиерът акцентира, че тази сума съставлява повече от една точка от Брутният вътрешен продукт на Испания и ще служи за ограничение на инфлацията с 3.5 пункта.

От общия пакет от 9.1 милиарда евро 5.5 милиарда ще бъдат директни разноски и 3.6 милиарда ще са под формата на понижаване на приходите. Общо от 1 април до края на 2022 година испанското държавно управление ще отдели повече от 15 милиарда евро за своя проект за справяне с енергийната рецесия и високата инфлация, породена от нахлуването на Русия в Украйна.

Правителството също по този начин е в развой на създаване на налог, ориентиран към " изключителните облаги ", извоювани от енергийните компании след войната на Русия в Украйна, която докара до повишаване на цените, сподели Санчес. " Това е самодейност, която е в унисон с публичното мнение у нас ", изясни министър председателят, който е повдигнат от Испанската социалистическа работническа партия.

Обявяването на новите ограничения пристигна по-малко от седмица откакто опозиционната Народна партия завоюва изборите в южния испански район Андалусия с невиждано болшинство. Няколко анализатори свързват загубата на социалистите в район, който в миналото е бил партийна цитадела, с възходящите опасения по отношение на покачващата се инфлация и разноските за живот.
Реклама Свързани публикации Как битката с инфлацията може да заплаши еврозоната 27 юни 2022, 10:00 Фед и ЕЦБ най-сетне одобриха инфлацията на съществено 24 юни 2022, 06:26 Портокаловият град Валенсия 24 юни 2022, 06:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР