Испанското правителство одобри мерки на стойност над два милиарда евро

...
Испанското правителство одобри мерки на стойност над два милиарда евро
Коментари Харесай

Испания одобри спешни мерки за €2,2 млрд. за борба с адската суша

Испанското държавно управление о положителни ограничения на стойност над два милиарда евро за облекчение на последствията от продължителната суша, която засегна основния селскостопански бранш на страната.

Водните ресурси на страната са приблизително под 50 % от потенциала, а в двете най-засегнати области - Андалусия в южната част и Каталуния в североизточната - равнището е спаднало до към 25 %.

По-голямата част от средствата, 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда долара), ще бъдат предопределени за създаване на нова инфраструктура, като да вземем за пример съоръжения за обезсоляване, с цел да се усили количеството налична вода, се споделя в изказване на държавното управление.

Други 784 млн. евро ще бъдат употребявани за подкрепяне на фермерите и животновъдите да се оправят с неналичието на превалявания, която докара до заличаване на реколтата и повишение на цената на фуражите за добитъка.

" Испания е привикнала да се сблъсква с интервали на засушаване, само че заради изменението на климата те стават доста по-чести и интензивни и ние би трябвало да се подготвим ", съобщи на конференция министърът на екологичния преход на Испания Тереса Рибера.

Обявяването на пакета от помощи предшества районните и локалните избори на 28 май и обещаващите тежки национални избори в края на годината.

Правителството на социалистическия министър-председател Педро Санчес към този момент прикани Брюксел д а задейства спешния запас на Общността, с цел да помогне на фермерите да се оправят с изключителната суша.
 Испания се бори да избави земеделието си от тежката суша
Испания се бори да избави земеделието си от тежката суша

Страната изиска незабавна помощ от спешния запас на Европейски Съюз

Според националната метеорологична организация AEMET Испания е отбелязала най-сухия старт на годината от началото на сходни записи през 1961 година, като през първите четири месеца на 2023 година в страната са паднали по-малко от половината от естественото количество дъжд.

Изглежда, че облекчение не се вижда. През идващите седмици не се чакат превалявания, които биха могли да " облекчат " сушата, съобщи в четвъртък представителят на AEMET Рубен дел Кампо.

Липсата на превалявания е пагубна за селскостопанския бранш в Испания, която е най-големият експортьор на зехтин в света и най-големият производител на плодове и зеленчуци в Европейския съюз .

Производството на зехтин в Испания е спаднало с 55% през сезон 2022-2023 година до 660 000 тона спрямо 1,48 млн. тона през 2021-2022 година заради неналичието на дъждове и рисковите горещини, сочат данни на земеделското министерство.

Положението е толкоз неприятно, че някои аграрни стопани избират да не засаждат култури, а профсъюзът на земеделските стопани COAG предизвестява, че 80 % от обработваемата земя " се задушава " от неналичието на превалявания.

Сушата се утежни от извънредно ранната гореща вълна в края на април, която докара до извънредно високи температури в огромна част от страната.

На 27 април живакът доближи 38,8 градуса по Целзий (101,8 градуса по Фаренхайт) в южния град Гранада, което е най-високата температура, записана в миналото в континентална Испания през този месец.
 Безпрецедентна суша в Западна Европа
Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали

Миналата година Испания претърпя най-горещата си година от началото на записите, като съгласно данни на Организация на обединените нации близо 75 % от територията на страната е податлива на опустиняване заради изменението на климата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР