Испанското правителство не вижда юридически пречки Карлес Пучдемон да бъде

...
Испанското правителство не вижда юридически пречки Карлес Пучдемон да бъде
Коментари Харесай

Мадрид остави на съда въпроса за управление на Пучдемон като премиер на Каталуня

Испанското държавно управление не вижда юридически спънки Карлес Пучдемон да бъде районен министър председател на Каталуня даже и при формираното против него наказателно дело и заплашващия го арест. Днес испанският вестник " Конфиденсиал " заяви, базирайки се на свои източници в държавните кръгове в Мадрид, че окончателното решение по въпроса е в компетенциите на висшия съд, съобщи ТАСС.

Изданието отбелязва, че управляващите в Мадрид са проучили правния проблем, зародил след предварителните избори в Каталуня на 21 декември. На тях политическите сили, които са за самостоятелност на самостоятелната област, още веднъж получиха безусловно болшинство в 135-местния парламент на Каталуния. Трите партии, подкрепящи отделянето от Испания, имат 70 депутатски места. При това множеството от мандатите за сепаратистките партии са за обединението " Заедно за Каталуня " на Пучдемон.

Според испанското държавно управление даже някогашният водач на района да бъде задържан, към този момент няма спънки той да бъде районен министър председател на Каталуния, в случай че по този начин реши районният парламент на самостоятелната област. Въпреки това Мадрид прецизира, че сходен вид би трябвало да бъде утвърден и от висшия съд, който гледа делото против някогашните членове на каталунското държавно управление. Прокуратурата ги упреква в опит за бунт и нелегално заграбване на обществени средства.

Пучдемон дружно с няколко свои съратници се намира в Белгия. Испанският съд издаде заповед за задържането на избягалите политици. Според правилника на районния парламент претендентът за поста водач на автономията би трябвало персонално да се яви в залата, с цел да показа своята стратегия. Това значи, че Пучдемон ще би трябвало да се върне в Испания, където незабавно може да бъде арестуван, до момента в който трае делото против него.

В подобен случай някогашният началник на самостоятелната област ще би трябвало да изиска позволение от висшия съд да отиде в Народното събрание. Съдът от своя страна може, както да утвърди, по този начин и да отхвърли настояването. Ако до момента в който е в пандиза, Пучдемон бъде одобрен за водач на Каталуния, той няма да може да взе участие във всички прояви, свързани с длъжността си.

Междувременно обявяващата се за опазване на целостта на Испания партия " Гражданите ", която завоюва най-вече места, само че не и болшинство в новоизбрания каталунски парламент, съобщи, че няма да стартира договаряния с други политически сили за съставяне на държавно управление. Това сподели през днешния ден генералният секретар на центристката партия Хосе Мануел Вилегас по радио " Кадена СЕР ".

" Ние ще заемем изчаквателна позиция, с цел да забележим дали другите ще могат да сформират държавно управление на автономията, - сподели той. - Няма да стартираме договаряния нито с Пучдемон, нито с левите републиканци на Каталуня. " Той има поради двете партии, настояващи за разединение от Испания, които дружно завоюваха болшинство в новия локален парламент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР