Испанското правителство набеляза мерки, които трябва да доведат до нормализирането

...
Испанското правителство набеляза мерки, които трябва да доведат до нормализирането
Коментари Харесай

Ще успее ли Мадрид да нормализира положението в Каталуния


Испанското държавно управление набеляза ограничения, които би трябвало да доведат до нормализирането на обстановката в Каталуния.

На своето изключително съвещание, което се състоя на 21 октомври, кабинетът в Мадрид одобри редица ограничения, имащи за цел „ възобновяване на законността и конституционния ред “ в Каталуния. Този ред, съгласно държавното управление, е бил нарушен вследствие на опитите на каталунската администрация да разгласи независимостта на района, който за момента има самостоятелен статут. Мерките са признати в границите на член 155 от Конституцията, която планува при положение на нужда въвеждането на директно ръководство на автономията от Мадрид. Тези ограничения ще влязат в действие, откакто бъдат утвърдени от Сената, горната камара на Генералните Кортеси /парламента/, които ще се съберат на 27 октомври. Въпреки това наблюдаващите към този момент се пробват да оценят държавната самодейност от позиция на успеваемостта за превъзмогване на каталунската рецесия.

[b]Принудително решение[/b]

Испанският министър председател Мариано Рахой съобщи след държавното съвещание, че потреблението на член 155 е „ насилствена и изключителна “ мярка. Става дума за нуждата да се преодолее създалата се „ неприемлива обстановка “. Тя се характеризира с „ неподчинението на испанските закони от страна на каталунската администрация “, което нанася мощен удар както върху ползите на Каталуния, по този начин и на Испания като цяло. Следователно задачата на държавното управление е да поддържа „ законността, обществения мир, обезпечаването на икономическия напредък, правата и свободите на жителите “.

Решението на испанското държавно управление разяснява пред Дъждовни води професорът по политология в Мадридския университет Алехандро Пералес Гарсия. Той напомни, че в Каталуния на 1 октомври, макар възбраната на Конституционния съд, беше извършен референдум за самостоятелност. След това локалната администрация, базирайки се на резултатите от референдума, който бе „ бойкотиран от болшинството от популацията и се организираше в нарушаване на общоприетите правила за гласоподаване “, разгласи основаването на суверенна Каталунска република. Всичко това „ опонира на испанската конституция, която не позволява разделянето на страната “, добави специалистът.

[b]Контрол от центъра[/b]

„ Член 155 планува оставката на ръководителя на районната администрация и на районните министри, които в Каталуния се назовават „ съветници “, прецизира още Пералес Гарсия. Следователно ръководителят на Каталуния Карлес Пучдемон и неговите 13 съветници ще се лишат от постовете си. Временно автономията ще бъде управлявана от почитан служител от Мадрид. За този пост се спряга името на Роберто Бермудес де Кастро, държавен секретар /заместник-министър/ по въпросите на териториалната администрация на Испания.

Професорът уточни, че краткотрайният началник на автономията и назначените за съветници от редиците на мадридските служители ще обезпечават естествената работа на локалната администрация до предварителните избори за нов парламент и надлежно съставянето на ново районно държавно управление. В същото време пълномощията на в този момент съществуващия парламент ще бъдат лимитирани. По-конкретно той няма да може да управлява работата на краткотрайната администрация.
 Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон и неговите последователи. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон и неговите последователи. / БГНЕС
Изборите би трябвало да се проведат в период не по-късно от 6 месеца. Всичко ще зависи от това, какъв брой бързо ще бъде нормализирана обстановката в района. Ако няма особени проблеми, то те могат да се състоят още в края на януари 2018 година, означи специалистът, наблягайки, че предприеманите ограничения ще се окажат изцяло ефикасни и задоволителни за превъзмогването на актуалната рецесия “. Подобна позиция споделя и каталунският социолог Жорди Рипол. Той съобщи пред Дъждовни води, че допитването, извършено предходната седмица от водещия социологически институт в региона, демонстрира, че две трети от популацията желае провеждането на предварителни избори, колкото е допустимо по-бързо, с цел да се преодолее създалата се обстановка. За избори се афишират и съвсем половината от жителите, които до неотдавна желаеха провъзгласяването на самостоятелност, акцентира социологът.

[b]В случай, че бъде оповестена независимост[/b]

Какво ще се случи, в случай че Пучдемон извърши своята закана, съдържаща се в посланието му от 19 октомври до испанския министър председател, и в отговор на член 155 разгласи самостоятелност на Каталуния? Според социолога Жорди Рипол сходен демарш може да усложни ситуацията, изключително, в случай че каталунската администрация бъде подкрепена от националистически настроеното население. Радикалите към този момент дадоха обещание да стартират вълнения, в това число блокади на пътища и държавни здания.

На друго мнение е политологът Пералес Гарсия. Той счита, че „ бащите “ на каталунската самостоятелност могат да усложнят само своя живот, тъй като оповестяването на самостоятелност се преглежда от Наказателния кодекс като повдигане на протест. Това е изключително тежко закононарушение, което се санкционира с 30 години затвор. Днешната каталунска администрация прелестно знае това. Вероятно затова оповестената на 10 октомври самостоятелност бе незабавно замразена за неопределен срок, счита Пералес Гарсия.

Според него множеството каталунци са разочаровани от независимостта и нейното бъдеще. Индустриалци, банкери, междинни и даже дребни бизнесмени бягат от Каталуния. Смята се, че от началото на октомври към 1200 каталунски предприятия са се преместили в други испански райони. Така че изключително огромни митинги не се чакат, обобщи политологът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР