Испанското правителство може да отнеме автономията на Каталуния, ако до

...
Испанското правителство може да отнеме автономията на Каталуния, ако до
Коментари Харесай

Ще отнеме ли Испания автономията на Каталуния?

Испанското държавно управление може да отнеме автономията на Каталуния , в случай че до на следващия ден Карлес Пучдемон не даде еднопосочен отговор на въпроса оповестил ли е самостоятелност или не. Предупреждението пристигна от вицепремиера Сорая Сантамария. А минимум 200 хиляди души стачкуваха в Барселона против ареста на двама каталунски водачи, упрекнати в подстрекаване към бунт. Протест, въпреки и траял едвам няколко секунди, имаше и в Народното събрание в Мадрид, осведоми Българска национална телевизия.

Часове преди да изтече следващият краен период от Мадрид към Барселона, испанският министър председател насочи апел за нормализиране на обстановката. Мариано Рахой, министър председател на Испания : Единственото нещо, за което апелирам господин Пучдемон, е да подходи рационално, уравновесено и да сложи ползите на жителите преди всичко - на всички испанци и на всички каталунци. Не мисля, че е мъчно да се отговори на елементарния въпрос " обявихте ли самостоятелност на Каталуния или не? ". 

Според Рахой Пучдемон е стигнал до там, че към този момент даже връзката с него е невъзможна. Мариано Рахой, министър председател на Испания : Каталунският парламент не работи от повече от месец и няма по какъв начин да ги попитаме какво се случва там. Дори представителите им в Мадрид не могат да ги попитат. Не можем да се свържем с Пучдемон и да разберем какво в действителност желае той.Ако до 10 часа локално време на следващия ден Пучдемон към момента не е внесъл изясненост към независимостта, Мадрид има единствено един вероятен ход - заледяване на автономията на Каталуния , което би било казус в испанската история.  

15-секунди - толкоз продължи митингът на 50-ина каталунски депутати в Народното събрание, които издигнаха афиш с в поддръжка на двама каталунски водачи, задържани в понеделник. Срещу Жорди Санчес и Жорди Куишарт тече следствие за подстрекаване към бунт. 200 хиляди души стачкуваха и по улиците на Барселона. Със запалени свещи и апели " Не сте сами " и " Свобода ", стачкуващите настрояха за незабавното освобождение на двамата задържани. В митингите се включиха и районният водач Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР