Испанското правителство и Бръксел отхвърлиха призива на каталунския премиер Карлес

...
Испанското правителство и Бръксел отхвърлиха призива на каталунския премиер Карлес
Коментари Харесай

Мадрид и Брюксел отказват посредничество за Каталуня

Испанското държавно управление и Бръксел отхвърлиха апела на каталунския министър председател Карлес Пучдемон за ходатайство при решение на рецесията сред Барселона и Мадрид, до момента в който той продължава да заплашва с разединение на провинцията.

" Ако господин Пучдемон желае да приказва или договаря, или да изпраща медиатори, той чудесно знае какво би трябвало да направи преди този момент – да се върне на пътя на законността, който в никакъв случай не трябваше да напуща “, съобщи централното държавно управление с публично известие.

24 часа след изказването на краля Фелипе VI, Пучдемон изрази страдание, че кралят поддържа позицията на държавното управление на Мариано Рахой и не е употребявал случая да се обърне към всички испанци. По думите му кралят носи отговорност за „ пагубната “ политика на държавното управление.

" Вие разочаровахте хората в Каталуня, които ви ценят и в сложни моменти са ви помагали. Хората, които чакаха от вас различен звук, чакаха апел за разговор и единодушие ", сподели Пучдемон -  една от доста редките нападки в Испания към краля, знак на националното единение.

 Каталунският министър председател прикани за успокоение и единение, посочи „ мирното държание “ на хилядите каталунски стачкуващи по улиците и осъди полицейското принуждение.

От неделя насам Рахой резервира безмълвие, само че тонът сред Мадрид и Каталуня продължава да се втвърдява. Кризата се счита за най-тежката след опита за прелом през 1981 година Засилват се подозренията, че Рахой може да задейства член 155 от Конституцията, който му разрешава да поеме контрола върху институциите в самостоятелната област, в случай че „ съществено подкопава общия интерес на страната “. Този текст в никакъв случай до момента не е прилаган.

Пучдемон не разгласи резултатите от референдума нощес, както се очакваше, само че и не заприказва за самостоятелност, а изиска още веднъж без значение ходатайство за решение на рецесията, отбелязвайки, че не е получил позитивен отговор.

„ Време е за разговор, да се откри метод за излизане от задънената улица и да се работи в сходство с конституционно открития ред “, прикани през вчерашния ден зам.-председателят на Европейската комисия Франц Тимерманс на изключително разискване в Екологичен потенциал в Страсбург. Той се разгласи за господство на закона, поддържа испанското държавно управление и имплицитно отхвърли хипотезата за ходатайство на Европейски Съюз, поискано от Каталуня. Отговорите ще дойдат единствено от двете участващи страни  (в кризата) и това са 47 млн. европейски жители с испански генезис, сподели Тимерманс.

„ Помогни ни, Европа “ написаха с телата си няколкостотин каталунски стачкуващи, излезли и през вчерашния ден по улиците.  

Очаква се комисия от каталунския парламент да насрочи пленарна сесия. Сепаратистката коалиция желае съвещание в понеделник, на което да се дебатира възможното оповестяване на самостоятелност,  пише „ Ла Вангуардия “. Пучдемон съобщи във вторник пред Би Би Си, че обявяването на самостоятелност е единствено „ въпрос на дни “. Противници на отцепването, подкрепени от ръководещата Народна партия в Мадрид,  от своя страна приканиха за протестна проява в Барселона в неделя.

Вчера испанското правораздаване се прицели в шефа на каталунската полиция Жозеп Луис Траперо, една от подчинените му и двама от водачите на сепаратистки организации. Срещу тях стартира следствие за събитията на 20 септември, когато бяха задържани 14 висши представителите на каталунската сепаратистка изпълнителна власт. Това провокира огромни демонстрации против Гражданската армия в Барселона. Каталунската полиция беше упрекната, че не се е намесила задоволително бързо, с цел да освободи групата гвардейци, обградени в постройка, която претърсвали. Според наказателния кодекс по това обвиняване присъдите за длъжности лица могат да са до 15 години.

Каталунската полиция „ Mossos d`Esquadra “, чийто началник е Траперо, съобщи в Twitter, че са изпълнявала заповедите на съда и прокуратурата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР