Испанското издателство Siloé е получило правата за публикуването на ограничен

...
Испанското издателство Siloé е получило правата за публикуването на ограничен
Коментари Харесай

Ръкописът на Войнич ще бъде тиражиран с надежда да бъде разгадан

Испанското издателство Siloé е получило правата за публикуването на стеснен тираж копия от Ръкописа на Войнич, оповестява The Washington Post. Този кодекс, хипотетично основан в Централна Европа на границата на XV–XVI век, е написан на незнаен език, който и до през днешния ден никой не може да разшифрова. Според чиновниците на Библиотеката Бейнеке, където се съхранява ръкописът, тиражирането ще помогне за прочитането на тайнствения текст.

Електронното копие на Ръкописа на Войнич от Библиотеката за редки книги и ръкописи Бейнеке към Йейлския университет през днешния ден е налично за всички искащи, само че оригиналът може да се види от неспециалисти единствено на изложения.

Като регистрира покачвания интерес към ръкописа, испанското издателство Siloé, ще пусне факсимилно издание, в което ще бъдат възпроизведени освен текстът и рисунките, само че и текстурата на хартията – чак до най-малки детайлности. „ Докосването до тази книга провокира специфични чувства. Тя има такава аура на загадъчност, че като я видите за първи път… преживявате страсти, които е мъчно да се опишат “, споделя пред AFP шефът на издателство Siloé Хуан Хосе Гарсия.

Идеята да се издаде необикновеният ръкопис зародила в издателството през 2005 година. Те изработили план на бъдещото клише в Библиотека Бейнеке. Ръководството на библиотеката дълго време избирало сред редица огромни издатели по целия свят, само че в края на краищата признало за задоволително качеството на работата точно на това малко издателство.

 Ръкописът на Войнич © Siloé

Библиотеката е получила кардинално единодушие преди към три години, само че за съгласуването на въпросите за реда на работа с ръкописа е било належащо в допълнение време. През февруари 2016 година испанците са посетили Йейлския университет, където са снимали и изучили особеностите на всяка страница от ръкописа. Работата над изданието към този момент е почнала, а краят ѝ се възнамерява след 2017 година.

Ще бъдат отпечатани 898 екземпляра от книгата на цена сред 7000 и 8000 евро за брой. Независимо от високата цена към този момент над 300 души са създали поръчки да имат образец от книгата. В библиотеката се надяват, че факсимилното издание ще разреши да се направи крачка напред в разшифровката на текста.

Ръкописът на Войнич е илюстрован кодекс, който, както се споделя на уеб страницата на Библиотека Бейнеке, е бил основан в Централна Европа в края на XV или началото на XVI век от незнаен създател. Книгата е била кръстена в чест на антикваря Вилфрид Войнич, който я е придобил през 1912 година Текстът е написан с писменост от 20–25 букви; изключение вършат единствено няколко десетки знака, които се срещат в ръкописа един-два пъти.

Широките дистанции сред знаците разрушават текста на „ думи “ с друга дължина. Страниците на манускрипта са покрити с голям брой рисунки, които изобразяват да вземем за пример незнайни растения и зодиакални знаци – това разрешава логичен да се раздели книгата на шест елементи: ботанична, астрономична, биологична, космологична, фармацевтична и хипотетично раздел с предписания.

Учените още не са стигнали до единодушие за вероятното наличие на кодекса – едни го назовават научна книга, написана на фиктивен или шифрован език, други считат, че Ръкописът на Войнич е просто безсмислена мистификация. Но преди няколко години е открито, че текстът се подчинява на закона на Зипф, който статистически разказва срещаните думи в естествените езици.

Създаването на неестествен логаритъм, който да генерира текста в сходство с този закон, е много комплицирано, да не приказваме, че в края на Средновековието законът на Зипф към момента не е бил дефиниран. Този аргумент приказва в интерес на осмисленото наличие на книгата.

 Ръкописът на Войнич Public Domain

Криптолози са се опитвали безрезултатно да разшифроват Ръкописа на Войнич, само че даже и актуалните компютърни логаритми за обработка на текстове не разрешават на учените да се приближат към разгадаването на манускрипта. И въпреки всичко на електронната поща на Библиотека Бейнеке не престават да идват хиляди писма от фенове криптолози, които настояват, че са съумели да схванат посланието на старинния текст.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР