Испанското издание El País разказва за бруталната практика, широко разпространена

...
Испанското издание El País разказва за бруталната практика, широко разпространена
Коментари Харесай

Най-кървавата полицейска операция в Рио де Жанейро взе 28 жертви

Испанското издание El País споделя за бруталната процедура, необятно публикувана в Бразилия, за заличаване на нарушители без следствие и съд. Свидетелите приказват за една специфична полицейска интервенция преди седмица във фавелата (беден квартал) Джакаресиньо, при която са убити 28 души: един чиновник на реда и 27 обвинени. Броят на жертвите я прави най-кървавата в историята на града.
Bang-bang-bang... Полетите на два орела, както тук се назовават полицейските хеликоптери, и ревът на патрони разсънва Джакаресиню призори. Тази фавела е грозна част от Рио де Жанейро. Тук даже не мечтаят да стартират да одобряват имунизирани туристи.
Когато полицейската интервенция почнала предишния четвъртък, 28-годишната А. направила същото, което създали всички в квартала: скочила от леглото, хвърлила се в най-безопасния ъгъл и прегърнала щерка си. Ужасени, те изчакали кръстосания огън да завърши, само че по-късно ранен мъж нахлул в къщата им. Както споделя А.: „ Той беше ударен от два патрона, само че беше жив “. Непознатият й заповядал да мълчи, изискал да се скрие, само че скоро се появили служители на реда в униформа. „ Те пристигнаха за него. Той стартира да ме убеждава: „ Не ме оставяйте, не си тръгвайте, не си тръгвайте, ще ме убият! “ Искаше да се съобщи на правозащитниците, само че полицията сподели: „ Тук никой не се предава, той няма да се измъкне жив! " И го наръгаха тъкмо в стаята, не ми разрешиха да го спася " - споделила към момента смутената А. " Или той, или щерка ми “ - прошепна тя. „ Те не пристигнаха да се бавят, пристигнаха да убият ”, беше нейната присъда. Ето за какво съгласно А., служителите на реда не са имали наложителния банер с името и кръвната група на гърдите си.
Ако бягащ от полицията почука на вратата ви, с цел да се скрие, вие отваряте. Точка. Такъв закон царува във фавели като тази, където проведената престъпност е поела пропастта, оставена от страната. Всеки гражданин на Джакаресиньо, който към този момент е излязъл от детството си, си спомня доста други стрелби и полицейски интервенции, само че никоя от тях не е била толкоз брутална и кървава. В хода на тази интервенция, съгласно управляващите, са починали 28 души: един служител на реда и 27 хипотетични „ нарушители “, което я прави най-кървавата в историята на града. Големият брой жертви провокират безредици, които се покачват единствено когато инцидентен патрон убие дете, тъй като жестокостта в битката с опиатите е нещо всекидневно.
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро не пропуща опцията да поздрави Гражданската полиция, която е иззела и към тридесет оръжия. Силна ръка в битката с престъпността е едно от знамената му. Болсонаро е десен боен човек, а Рио и полицията са големият електорат на страна, където се счита, че най-хубавият нарушител е мъртвият нарушител.
Практиката за ликвидиране на обвинени е от дълго време открита. Според О`Глобо от 1998 година полицията е убивала някого на всеки 10 часа в щата Рио де Жанейро.
Миналия четвъртък на разсъмване, преди да е станало шест часа, към 200 военно въоръжени служители на реда навлезли отвред в Джакаресиню, скупчени неприятни тухлени жилища на час с метро и трен от плажа Копакабана. Първата жертва е служител на реда, който се опитал да отстрани една от барикадите, издигнати от наркотрафиканти, контролиращи региона, който служи като цитадела на „ Червения тим ”. Куршумът го блъснал в главата.
И пъкълът се отворил: мощен огън от пушки, редове патрони и гранати от хеликоптери... Около 40 хиляди локални поданици още веднъж станали заложници. Те се криели в ъглите, молели се и проследявали новините посредством мобилен телефон или WhatsApp. Джойс Перейра, на 42 години, се криел в банята с осемте си деца с часове. Това било най-сигурното място в бараката с хартиени стени с аспект към една от уличките, станала сцена на невиждана престрелка.
Голяма част от случилото се предишния четвъртък припомня на подиуми от кино лентата „ Божи град “, излязъл преди две десетилетия, който демонстрира живота на фавелите на Рио. Повече от два часа траяла адска престрелка: обвинените, спасявайки кожите си, избягали по покривите и алеите, а гневните сътрудници на умрелия служител на реда нахлули в къщите без заповед. Магазините не отворили вратите си, както и станцията за имунизация против ковид.
Когато всичко малко се успокоило, най-нуждаещите се поданици, гладуващи заради обстоятелството, че пандемията лишило дребното, което спечелили, се осмелили да излязат за храна. Лукас Лубак, 30-годишен, деятел в неправителствената организация Jacaresinho Rio de Paz, взел участие в разпределяне на храна, си спомня. „ Бях учуден, че в разгара на интервенцията хората идваха за храна “. След 11 часа сутринта „ повече нямаше пукотевица, само че полицията още не беше си тръгнала “. След лъжливо мъртвило още веднъж избухнала гневна престрелка и локалните мобилни телефони се нагорещили от новината, че обвинените се предават.
 Бразилия може да пострада от дефицит на ток Бразилия може да пострада от дефицит на ток
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро призна, че Бразилия може да се сблъска със сериозен проблем с енергийните доставки през последващи...
Според 34-годишния Леонардо Пиментел, който се счита за кмет на тези улици, разговарял с околните на жертвите в понеделник. „ Те споделиха, че са получили видео, където жертвите споделят:„ Жив съм, ще се предам. Слушай, влязох в тази къща, тъй като не можах да стигна до нашата... " "
Седем часа след гибелта на първата жертва интервенцията завършила и телата на мъртвите лежали по улички и къщи в разнообразни елементи на фавелата. Видеоклипове и фотоси, които са продадени в WhatsApp, демонстрират, че някои от тях са простреляни в главата. Тялото на един от тях седи на стол с пръст в устата. Повечето са по долни дрехи и пантофи. Полицията изпрати телата, увити в чаршафи, в лечебните заведения, като по този метод наруши местопроизшествието. Друга одобрена процедура. В отговор на известия за извънсъдебни убийства и заличаване на доказателства. Организация на обединените нации неотложно прикани за без значение следствие. Прокуратурата към този момент преглежда тези известия.
Активистът Lowback има редица въпроси: „ Имаше ли потребност да се убиват толкоз доста хора? Какви са полицейските протоколи? Прилагани ли са? А къде са другите държавни стратегии: просвета, свободно време? Защо единствената държавна политика, която стига чак до тук [до фавелата], е политиката на конфликти? " Местните поданици и бранителите на правата на индивида, които Болсонаро постоянно наскърбява, имат вяра, че даже жертвите да са разпространявали опиати, те са имали право да бъдат арестувани, съдени и при нужда наказани и затворени.
В Бразилия обаче не постоянно нещата се получават по този начин. Полицейската свирепост е повсеместна. Според последните данни от Бразилския конгрес за сигурност през 2019 година 13% от 47 000 смъртни случая са станали по време на полицейски интервенции. Рио е едно от най-смъртоносните места за обвинени. Престрелките се случват толкоз постоянно, че мобилното приложение Fogo Cruzado ви предизвестява в действително време.
За фавелите престрелката е един от най-познатите ужаси. 42-годишната Фернанда споделя, че всякога, когато стартира полицейска интервенция, тя бяга вкъщи, с цел да бъде с децата си. Жената, чието име е променено от съображения за сигурност, се тормози най-вече за сина си. " Страх ме е да го оставя самичък у дома, тъй като е на 15 и е доста пълен. " Ако сте млад негър безпаричен бразилец, всяко съмнение пада върху вас.
 Полицията в Бразилия обясни касапницата в Рио де Жанейро Полицията в Бразилия обясни касапницата в Рио де Жанейро
Полицията в Рио де Жанейро изясни огромния брой жертви по време на утринната специфична интервенция във фавелите, ориентирана против наркотрафи...
След края на полицейската интервенция търговията с опиати бързо се съживява. Още във вторник марихуаната, кокаинът и крекът се продават на маси, ситуирани на улицата пред очите на всички, като джунджурии. Всяка фавела употребява разнообразни опаковки, с цел да се отличава от останалите.
Красивата фасада на Рио де Жанейро крие престъпен коктейл, а търговията с опиати е единствено една от съставките му. Битката за територия е яростна и процъфтяващите военизирани групировки със съмнителни връзки с клана Болсонаро към този момент управляват повече територия от наркотрафикантите. Подземната хазартна престъпност и корумпирана политическа класа допълват коктейла.
Тук, в Джакаресиньо, футболистът Ромарио стартира своя път и в този момент е сенатор. Пиментел, който непрекъснато е спиран от жителите, споделя, че преди тук е имало промишлен център, само че когато той липсващ, престъпността се нараснала. Тези алеи гъмжат от потребност и изкушения. Според неофициалния кмет локалните деца „ нямат късмет за различен живот “.
Маркос де Кастро, някогашният началник на региона, прибавя, че когато майка ти няма с какво да заплаща наема и живееш на място, където няма работа,, е доста изкушаващо да станеш човек с пушка, който девойките ще гледат. Това са лесни пари. От друга страна, доста майки поставят титанични старания, с цел да отгледат децата си и да ги изведат на правия път. „ Полицията не може да се държи като нарушител, тя е тук, с цел да ни отбрани “ - споделя засегнат гражданин на Джакаресиньо.
Превод: Ганчо Каменарски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР