Испанският Върховен съд отказа да постави под арест ръководителя на

...
Испанският Върховен съд отказа да постави под арест ръководителя на
Коментари Харесай

Испанският Върховен съд отказа да постави под арест шефа на каталунската полиция

Испанският Върховен съд отхвърли да сложи под арест ръководителя на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра Жозеп Луис Траперо до момента в който тече следствието за подстрекаване към безредици, предадоха международните организации.

Задържането му беше поискано от прокуратурата.

Говорител на съда обаче съобщи, че паспортът на Траперо ще бъде лишен и той няма да може да напуща Испания, до момента в който продължава следствието.

Освен това ще би трябвало да се явява пред арбитър на всеки две седмици .

Траперо беше разпитан в Мадрид дружно със собствен заместител и с ръководителите на две сепаратистки организации. Разпитът се отнася до събития, случили се по време на улични митинги в Барселона на 20 и 21 септември .

Прокуратурата упреква Траперо, че тогава не се е притекъл на помощ на чиновниците на националната Гражданска армия, които бяха обградени в постройка на каталунското държавно управление от протестиращи последователи на независимостта.

Траперо е обвинен, само че не са му повдигнати обвинявания .

Протестите в Барселона започнаха, откакто на 20 и 21 септември испанската полиция обискира офиси и жилища в Каталуния, с цел да попречи на организирането на референдума за самостоятелност. Задържани бяха повече от 10 души.

Върховният съд обаче разпореди прелиминарен арест за двамата водачи на каталунски сепаратистки организации – Жорди Санчес и Жорди Куишарт.

Срещу тях се води разследване по съмнение за противодържавна активност , предадоха Ройтерс и ДПА. Те са упрекнати, че на 20 септември са свикали и насърчили протестиращите, които в продължение на няколко часа пречеха на чиновници на националната полиция да обискират офиси на каталунското държавно управление в Барселона, показва Франс прес.

Според прокуратурата Санчес и Куишарт са изиграли и значима роля в планирането и подготовката на референдума за самостоятелност в Каталуния на 1 октомври, разгласен за противозаконен от испанското правораздаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР