Испанският Сенат гласува започването на процедура за отнемане на автономния

...
Испанският Сенат гласува започването на процедура за отнемане на автономния
Коментари Харесай

Испанският Сенат отне автономията на Каталуния

Испанският Сенат гласоподава започването на процедура за лишаване на самостоятелния статут на Каталуния, оповестяват международните организации.

По-рано през днешния ден Народното събрание на провинцията разгласи разединение от Испания след референдум, който изрично поддържа независимостта.

Така държавното управление на Мариано Рахой към този момент има право да ръководи непосредствено Каталуния от Мадрид, като се чака през днешния ден министър председателят на провинцията и неговите министри да бъдат уволнени, а полицейските елементи да бъдат сложени под държавен надзор.

Според чл.155 от Конституцията в идващите 6 месеца би трябвало да бъдат извършени избори, които да излъчат ново държавно управление на Каталуния.

Каталунците организираха референдум за обособяване на 1 октомври. Централната власт го разгласи за противозаконен и опита да го провали посредством намесата на тежковъоръжени служители на реда в изборните секции. Въпреки това ръководещите в провинцията оповестиха съкрушителна победа.

Брюксел и богатите страни членки на Европейски Съюз, които наляха доста пари в испанската стопанска система и сега са измежду огромните кредитори на Мадрид, оповестиха, че няма да признаят самостоятелна Каталуния. Отцепването й би се отразило мощно отрицателно на испанската стопанска система, а и на цялата еврозона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР