Испанският съдия иска да разпита основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж

...
Испанският съдия иска да разпита основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж
Коментари Харесай

Испански съд иска да разпита Асандж, дали е шпиониран в посолството на Еквадор


Испанският арбитър желае да разпита създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж при положение на допустимо наблюдаване над него в посолството на Еквадор в Лондон, оповестява El Pais.

Националната правосъдна гилдия на Испания проверява притежателя на частната испанска охранителна компания Undercover Global S. L. Давид Моралес. Компанията дава отговор за отбраната на посолството на Еквадор , до момента в който Асандж е там.

Според изданието е стартирано следствие против Моралес , защото той твърди, че е наредил на чиновниците си да шпионират създателя на WikiLeaks за Съединени американски щати .

В края на септември арбитър Хозе Де ла Мата изпрати молба до английските управляващи да разпитат Асандж като очевидец по това дело посредством видеоконферентна връзка.

Според El Pais английските правосъдни органи краткотрайно отхвърлят настояването на Испания и желаят да изяснят настояването по-подробно.

Те настояват, че в Обединеното кралство " този вид диалози се водят единствено от полицията " и че няма да има видеоконференции за сходни разпити. Според вестника, английската позиция се пояснява в Испания като " проява на опозиция против следствията , които този случай може да има в процеса на екстрадиция " на Асандж в Съединени американски щати.

По-рано El Pais разяснява, че руснаци и американци, които могат да посетят Асандж в еквадорското посолство в Лондон, са предпочитана цел за наблюдаване от страна на охранителната компания.

Видео и аудио записи са правени по време на доста визити в посолството на Еквадор.

Служителите на Undercover Global S. L. взимали и заснемали телефоните на американски публицисти .

Според El Pais, всички гости на Асандж са били длъжни да предадат чантите, компютрите и други електронни устройства на входа на дипломатическата задача.
 Срокът за задържане на Асандж изтича, само че го оставят в пандиза
Срокът за задържане на Асандж изтича, само че го оставят в пандиза

Съдът се опасява, че още веднъж ще се укрие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР