Испанският министър-председател Педро Санчес заяви днес, че официалното му посещение

...
Испанският министър-председател Педро Санчес заяви днес, че официалното му посещение
Коментари Харесай

Посещението на Педро Санчес в Пекин сближава Испания с Китай

Испанският министър-председател Педро Санчес съобщи през днешния ден, че формалното му посещаване в Китай му е разрешило да задълбочи двустранните връзки и да насърчи Китай да поддържа Украйна против " противозаконната експанзия " на Русия.

По време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин Санчес съобщи, че споделя поддръжката на Испания за мирния проект на Украйна - а не на Китай - и насърчи китайския водач да беседва с украинския президент Володимир Зеленски, заяви Анадолската организация.

" Има хора, които допускат, че XXI век ще бъде фрагментиран, разграничен и белязан от спорове. Ние не считаме, че това ще бъде от изгода за някого ", съобщи Санчес. " Така че вместо протекционизъм Испания постоянно ще пази отварянето към сътрудници. "

" Бъдещето може да бъде бъдеще на интернационален разцвет и съдействие и мисля, че това посещаване в Китай ни оказва помощ да го изградим ", продължи той.

Когато репортерите го помолиха да показа позицията на Си във връзка с Украйна, Санчес отхвърли да предложи каквито и да било детайлности.

Днес испанският министър председател организира и обособени срещи с китайския министър-председател Ли Цян и с висшия законодател Джао Лейджи.

В резултат на това Испания и Китай взеха решение да възобновят разговора на високо ниво, почнал през 2018 година, да разширят испанското посолство в Пекин и да възобновят работата на комисията за промишлено съдействие.

" Испания желае уравновесени и уважителни връзки, учредени на взаимност, които ще бъдат от изгода и за двете страни ", съобщи Санчес.

Във връзка с коригирането на големия търговски дисбаланс сред Китай и Испания той разгласи, че Пекин е одобрил вноса на бадеми и хурма от Испания.

Според Санчес, това значи, че до 2025 година 40 % от производството на бадеми в Испания ще се изнася за Китай.

Испанският министър председател насърчи китайските управляващи за повече сходни утвърждения и за улеснение на бизнеса на испанските компании в Китай.

Междувременно страните се споразумяха, че Испания ще открие нов институт " Сервантес " в Шанхай, с което ще стане " първата страна с повече от един формален културен център в Китай ", съобщи Санчес.

Туризмът беше друга тематика на разискванията и испанският министър-председател разгласи, че през юни ще се организира китайско-испански туристически конгрес.

Санчес съобщи, че е разискал и поемането на ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз от Испания през юли.

Санчес съобщи, че в тази си роля Испания ще се опита да сближи Европейски Съюз и Китай по въпроси като правата на индивида и да усъвършенства симетричните търговски връзки.

" Отношенията сред Европейски Съюз и Китай са комплицирани. Но също по този начин са и доста значими ", сподели той. /БГНЕС

Пекин / Китай
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР