Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала заплаши в понеделник, че

...
Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала заплаши в понеделник, че
Коментари Харесай

Мадрид заплаши да отнеме автономията на Каталуния

Испанският министър на правораздаването Рафаел Катала заплаши в понеделник, че държавното управление на страната може да прибегне до конституционното си право и да суспендира самостоятелните пълномощия на Каталуния. Това може да стане, ако управляващите в Барселона разгласят самостоятелност.

" Имаме член 155 от конституцията и ще използваме цялата мощ на закона. Наше задължени е да разгадаем казуса и ще го сторим, въпреки че от някои ограничения може да заболи. Но в случай че някой разгласи самостоятелност, ще би трябвало да им кажем, че не могат ", съобщи той в телевизионно изявление.

Регионалният водач Карлес Пучдемон сподели сутринта, че може едностранно да прогласи самостоятелна Каталуния. " В този ден на вяра и страдалчество жителите на Каталуния завоюваха правото си да имат самостоятелна страна във формата на република ", сподели нощес той, повтаряйки формулировката, употребена в бюлетините на противозаконния референдум. " Правителството ми ще изпрати резултатите в идващите дни на Народното събрание на Каталуния, където е суверенитета на нашия народ, тъй че депутатите да работят според закона за референдума. "

В реалност гласуването не дава отговор на обикновени условия за почтеност, опонира на Конституцията на Испания и въпреки управляващите да настояват, че са дали своят вот 2.26 млн. души (активност от 42%) и 90% от тях са се оповестили за самостоятелност, нямаше никакъв надзор над бюлетините, броенето или невъзможността да се гласоподава по няколко пъти.

Правителството на каталунския водач Карлес Пучдемон въпреки всичко може да работи рисковано и да реши да разгласи самостоятелност, в това число като хвърли виновността за насилието върху Мадрид. Но тогава централното държавно управление на Мариано Рахой може да прибегне до член 155 от конституцията, който до момента в никакъв случай не е бил употребен.

Това е така наречен нуклеарна алтернатива в разногласието с Барселона, тъй като ще води държавното управление в непознати конституционни води и ще раздруса Испания. Целта на член 155 е да даде съображение на Мадрид да замрази самоуправлението на една от 17-те самостоятелни провинции.

Текстът на член. 155 в конституцията се състои от два параграфа:

1. Ако самостоятелната общественост не извърши отговорностите си според конституцията или други закони, или работи по метод, който съставлява тежък удар против общите ползи на Испания, държавното управление, откакто уведоми първия министър на самостоятелната общественост и - в случай че не последва отговор - с безусловно болшинство от гласовете в Сената може да предприеме нужните ограничения, с цел да принуди района да извърши отговорностите си или да отбрани упоменатия общ интерес.

2. За да извърши ограниченията, посочени в предходния параграф, държавното управление може да инструктира всички управляващи в самостоятелните общности.

В началото на септември испанската организация Europa Press цитира неназован държавен източник, съгласно който процедурата по член 155 може да бъде завършена за 5 дни.

Тази процедура се състои от 7 стъпки и на практика всяка от тях е под контрола на представител на ръководещата Народна партия на Рахой:

1. Мадрид официално уведомява каталунския премие р Карлес Пучдемон администрацията му да извършва отговорностите си и да спре да нарушава законите.

2. Пучдемон отхвърля това съобщение , въпреки да не е ясно под каква форма може да стане това.

3. Правителството се обръща към Сената , като уведомява неговия ръководител.

4. Уведомлението се изпраща в Комисията за самостоятелните общности , формирана сега от 54 сенатори - 30 от Народната партия, 12 социалисти, 4 от " Подемос " и 8 от партиите на малцинствата.

5. Сенатът уведомява Пучдемон да даде данни и причини в отбрана на своята позиция; той може да реши да назначи собствен представител пред Сената.

6. Комисията сформира предложение за спор и рекомендации във връзка обръщението от държавното управление в Мадрид.

7. Сенатът организира диспути и гласоподава , като за решение е нужно утвърждението на най-малко половината сенатори - 13 от 266, до момента в който Народната партия разполага със 149.

Председателят на Сената Пио Гарсия-Ескудеро и на Комисията за самостоятелните общности Хуан Хосе Имброда Ортис са членове на Народната партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР