Испанският крал Фелипе Шести отдаде почит към баща си Хуан

...
Испанският крал Фелипе Шести отдаде почит към баща си Хуан
Коментари Харесай

Испанският крал Фелипе отдаде почит към баща си

Испанският крал Фелипе Шести отдаде респект към татко си Хуан Карлос Първи, който през вчерашния ден отпразнува 80-ия си рожден ден, а предходната година се оплака, че е държан настрани от обществени събития, съобщи Франс прес.

 © Българска телеграфна агенция / Gabriel Bouys / Pool Photo via AP
На обичайната гала за начало на военната година в кралския замък в Мадрид кралят честити рождения ден на татко си. Сред присъстващите на церемонията бяха министър председателят Мариано Рахой и военното командване.

" Честито, Ваше Величество, и благодаря за дългите години вярна работа на Испания ", обърна се кралят към Хуан Карлос, който присъстваше в парадна военна униформа дружно със брачната половинка си София и снаха си кралица Летисия.

Появата им идва след една деликатна за Фелипе година. Той е държавен глава с главно протоколни функционалности, само че е поръчител на единството на нацията и неколкократно се намеси директно в каталунската рецесия, където 47 % от гласоподавателите избират да се отделят от монархията и да основат република.

Според експерти по испанската монархия обаче днешното събитие е имало най-вече за цел да успокои засегнатото самолюбие на Хуан Карлос, който претърпял тежко, че през юни не е бил поканен на церемонията по случай 40 години от изборите, които бележат завръщането на Испания към демокрацията, които персонално той е свикал през 1977 година Хуан Карлос се възкачва на престола през 1975 година след гибелта на диктатора Франсиско Франко и абдикира през 2014 година

Хуан карлос се почувствал мощно обиден, тъй като " с помощта на него се състоя примерен преход от тирания към цялостна народна власт ", споделя хроникьорът на кралските въпроси Хайме Пенафиел. Според него Хуан Карлос " дал да се разбере, че в случай че още веднъж го унизят, ще отпразнува 80-ата си годишнина в чужбина ".

Веднага щом се възкачи на престола Фелипе Шести, който този месец навършва 50 години, се постара да се разграничи от татко си в опит да усъвършенства репутацията на испанската монархия, която пострада след рецензии в пресата, че Хуан Карлос е отишъл на лов на слонове в Африка с друга жена посред икономическата рецесия, както и поради връзките му с монархиите от Залива или непрозрачността към персоналното му благосъстояние.

Въпреки това мнозина испанци не престават да се възхищават на Хуан карлос, който през 1981 година осуетява боен прелом и е потвърдил уменията си на договарящ и положителния си политически инстинкт, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР