Испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) прие

...
Испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) прие
Коментари Харесай

Испания прие революционен закон за сексуалното и репродуктивно здраве

Испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) одобри закон за половото и репродуктивно здраве, който ще разреши на девойки на 16 и 17 години да се подлагат на аборт без единодушие на родител, заяви Ройтерс. Законът също по този начин прави Испания първата европейска страна, която ще обезпечава заплатен отпуск за дами, страдащи от менструални болки.
" С тези поощрителни ограничения ще можем да упражняваме свободата върху нашите тела и да реализираме цялостно признание на правата на половината население на страната ", съобщи пред депутатите испанската министърка на равенството Ирене Монтеро. Законът беше признат със 190 гласа " за ", против 154 " срещу ", а петима се въздържаха.
Лявото съдружно държавно управление показа на разискване проектозакона през май за да се обезпечи достъп до аборт и да се отстрани клеймото по отношение на менструалното здраве. Нормативният акт се оспорва от католическата черква и деятели против аборта в страната.
Новият закон отстранява наложителния тридневен интервал на " размисъл " за дами, които желаят да прекратят бременността си, както и условието за единодушие от родител или аставник преди абортиране на шестнадесет и седемнадесетгодишните. Това условие беше въведено през 2015 година от управлявалата тогава консервативна Народна партия.
Приетият нормативен акт обезпечава заплатен отпуск за бременните след 39-а седмица и безвъзмездни санитарни и лекарствени артикули при менструация за публични институции като учебни заведения, затвори и лечебни центрове. С приемането му също по този начин сурогатната бременност, която е неразрешена в Испания, ще се счита за форма на принуждение против дамите.
Лурдес Мендес от крайнодясната партия " Вокс " съобщи, че с оповестяването на аборта за човешко право се нарушава конституцията, а ценностната система на Испания се обръща с главата надолу. 
Соня Ламас, говорителка на клиниката за женско здраве " Датор ", сподели пред Ройтерс през май, че те приветстват подхванатите ограничения. Така нареченият интервал на размисъл е непотребен, тъй като " дамите вършат осведомен избор и ние нямаме потребност да размишляваме върху решение, което към този момент сме взели ", добави тя. Пред постройката на клиниката постоянно се организират митинги и групови молебствия. Ламас разказа акции на деятели против абортите, " които беседват с дами в чакалните на лицензирани клиники, които би трябвало да са предпазена зона ".
Приетият в долната камара закон би трябвало да бъде утвърден и от испанския Сенат (горната камара на парламента).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР