Испанските власти съобщават, че трима мигранти са били открити да

...
Испанските власти съобщават, че трима мигранти са били открити да
Коментари Харесай

Откриха трима мигранти на кормилото под кърмата на танкер, след 11 дни в морето

Испанските управляващи оповестяват, че трима мигранти са били открити да седят кормилната част на транспортен съд директно до водата след 11-дневно пътешестване от Нигерия, заяви Би Би Си.
Още по темата
На фотография, споделена от бреговата защита, се вижда по какъв начин мъжете седят на кормилото на кърмата на петролния танкер, а краката им са на по-малко от метър от водата.

Те са били откарани в болница в крайната точка на пътуването на танкера в Гран Канария и са лекувани от дехидратация.

Не е ясно дали са прекарали цялото пътешестване, седнали на рисковото място.

Според данните, събрани от уебсайтовете за морско следене, плаващият под флага на Малта Althini II е дошъл в Лас Палмас, Гран Канария, от най-големия град на Нигерия Лагос - става дума за разстояние от над 2700 морски благи.

Мъжете са били прегледани от лекари на пристанището, където са били открити, и скоро по-късно са били откарани в болница.

Това не е първият случай, в който бегълци се намират на руля на транспортен съд - огромни перки, сходни на остриета, които се намират под корабите и се употребяват за ръководство на плавателния съд.

През 2020 година 14-годишно момче, което също е пътувало от Лагос до Гран Канария, споделя пред вестник El Pais, че е прекарало цялото 15-дневно пътешестване върху кормилото на голям танкер за гориво. При идването си е било прието в болница, откакто е оживяло на солена вода и се е редувало да спи в дупка над кормилото с другите мъже, с които е пътувало.

При различен случай през същата година четирима мъже са открити на кормилото на норвежки петролен танкер, откакто той е дошъл от Лагос в Лас Палмас. Според тогавашните отчети мъжете се криели в помещение зад кормилото по време на 10-дневното му корабоплаване.

Броят на мигрантите, които минават с лодки от Западна Африка към притежаваните от Испания Канарски острови, се е нараснал доста през последните години.

Подобни плавания са дълги, рискови и постоянно смъртоносни. През 2021 година Международната организация по миграция (МОМ) към Организация на обединените нации е записала 1532 смъртни случая по този маршрут, напомня Би Би Си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР