Испанските власти освободиха от ареста шестима каталунски политици. Те бяха

...
Испанските власти освободиха от ареста шестима каталунски политици. Те бяха
Коментари Харесай

Испания пусна от ареста шестима каталунски политици

Испанските управляващи освободиха от ареста шестима каталунски политици.

Те бяха освободени под гаранция от по 100 000 евро на човек.

Шестимата някогашни министри - четирима мъже и две дами, до момента се намираха в затвори край Мадрид, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Срещу шестимата продължава да се води следствие за вероятни обвинявания в протест, противодържавна активност и нелегално заграбване по отношение на оповестяването на самостоятелност на Каталуния от регионалния парламент през октомври.

Върховният съд постанови, че други четирима членове на придвижването за самостоятелност на Каталуния би трябвало да останат в ареста без право на гаранция. Сред тях е някогашният каталунски вицепремиер Ориол Жункерас.

Освободените политици не направиха изказвания за медиите.

Очаква се те да пътуват за Каталуния и да се включат в акцията за регионалните избори, свикани от испанското държавно управление за 21 декември.

В същото време през днешния ден белгийският съд отсрочи за 14 декември окончателното съвещание, на което би трябвало да стане ясно дали уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон и няколко някогашни министри от екипа му ще бъдат предадени на Испания.

Пучдемон и някогашните министри са в Белгия от 30 октомври, а са под наблюдаване от 5 ноември, когато се предадоха на управляващите след заповедта за арест и бяха освободени с мярка подписка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР