Испанските пожарникари продължават да се борят с горските пожари на

...
Испанските пожарникари продължават да се борят с горските пожари на
Коментари Харесай

Огромни пожари бушуват в Испания, изгоряха над 25 000 хектара

Испанските пожарникари не престават да се борят с горските пожари на фона на извънредно горещото за сезона време. Най-големи вреди огънят е нанесъл на северозападната провинция Самора, където изгоряха над 25 000 хектара, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки локалните управляващи. Заради пламъците, лумнали в планината Сиера де ла кулебра, бяха евакуирани жителите на минимум 10 села, въпреки че спадането на температурите през нощта оказа помощ ненапълно за преодоляване на пожара. В рядко популации регион работят повече от 500 пожарникари, които разчитат и на помощта на самолети и хеликоптери, пръскащи вода.

Експерти изясняват извънредно високите температури през последната седмица - тук-там до над 40 градуса, с климатичните промени. Такива горещини испанците от време на време претърпяват през август, само че не и през юни. Положението тази година е влошено поради суша, а работата на огнеборците е усложнена от мощни пориви напразно.

Заради разпространяването на пожарите през вчерашния ден се наложи да бъде спряно придвижването на скоростните влакове от Мадрид за северозападната част на страната. Днес то беше възобновено. В Самора, Навара и Леида бяха ситуирани армейски противопожарни елементи. Не се оповестява за жертви, оповестява Нова телевизия.

В централна Навара управляващите изтеглиха като защитна мярка жителите на 15 дребни села, защото жегите се чака да продължат до сряда. Фермерите са призовани да не употребяват тежка техника, с цел да не провокират несъзнателно възпламеняване и пожар. Горски пожари вилнеят и в Каталуния - в Леида, Тарагона и естествения парк „ Гараф”, южно от Барселона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР