Испански учени твърдят, че ако хапваме фъстъци ежедневно, ще подобрим

...
Испански учени твърдят, че ако хапваме фъстъци ежедневно, ще подобрим
Коментари Харесай

Фъстъците подобряват паметта и настроението

Испански учени настояват, че в случай че хапваме фъстъци всекидневно, ще подобрим своите когнитивни функционалности. Нещо повече - тази храна облекчава и напрежението при млади и здрави хора. Тяхното проучване е оповестено в Clinical Nutrition.

Всеизвестен факт е, че плодовете на това бобово растение, внесено през XVIII век от Южна Америка в Европа, са богати на мастни киселини, протеини, фибри, полифенол и други потребни за здравето биологично дейни съединения. Дълго време обаче въздействието на фъстъците върху мозъчната активност бе извънредно едва проучено. Ето за какво учени от Барселона и Мадрид вземат решение да попълнят този проуск. Те събират група доброволци от 63 здрави младежи на възраст сред 19 и 33 години, които включват във всекидневното си хранене фъстъчени артикули.

Повечето от предходните изследвания са извършени при хора със затлъстяване, метаболитен синдром или в риск от хронично метаболитно заболяване. При тях след смяна на метода на хранене или след въвеждане на здравословна храна в нормалния хранителен режим е по-лесно да се следи позитивен резултат, цитира прессъобщението думите на ръководителя на проучването Роза Ламуела-Равентос, учител във Факултета по фармация и хранителни науки в университета в Барселона.

При настоящето изследване създателите подхождат по друг метод: те избират за своя опит млади и безусловно здрави хора. Използвайки необятен набор от когнитивни проби и разбори, свързани с биохимичните индикатори на стресовия отговор, като кортизол, учените потвърждават, че при тази група хора ежедневният банкет на фъстъци или фъстъчени артикули води до възстановяване на когнитивните функционалности и реакция на напрежението.

Изследователите считат, че този резултат се дължи на въздействието върху мозъка на биоактивни съединения като ресвератрол и р-кумарова киселина, както и на характерните за фъстъците мастни киселини с къса верига и дългите вериги на наситените мастни киселини. Учените означават също позитивния резултат от въвеждането на фъстъчени храни в здравословното хранене върху оста на микробиотата вътрешности - мозък.

" Данните сочат двупосочна връзка сред фенолните съединения и чревната микробиота. Пребиотичните субстанции във фъстъците като полифеноли, могат индиректно да повлияят на когнитивната функционалност и настроението посредством взаимоотношения с чревната микробиота, изясняват създателите на проучването Мастните киселини с къса верига като оцетната, пропионовата и маслената киселини са главните метаболити, създавани от чревната микробиота и явно работят против разнообразни болести, в това число меланхолия и невродегенеративни болести. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР