Испански стартъп, български фонд за рисков капитал и компания за

...
Испански стартъп, български фонд за рисков капитал и компания за
Коментари Харесай

Софтуер и смарт карти обръщат играта в полза на финансовия отдел

Испански стартъп, български фонд за рисков капитал и компания за цифров маркетинг с клиенти в Европа и Съединени американски щати - на пръв взор общото сред тези бизнеси не е доста, до момента в който не стане дума за ръководството на служебните разноски.

Някога тези разноски бяха най-много командировки и бизнес вечери. Сега прибавяме абонаменти за разнообразни платформи, маркетингови бюджети и всички услуги, изискващи дебитна карта.

В търсене на разновидности за по-ефективно ръководство на този вид заплащания и трите компании стигат до Payhawk - компанията, известна у нас като първия български еднорог, която предлага артикул без аналог на нашия пазар. Става дума за цялостна система за ръководство и надзор на.

Компанията работи с клиенти от 32 страни, а ползата към услугата ѝ пораства и от страна на локалния бизнес.

Корпоративни карти с гъвкаво ръководство

Payhawk предлага VISA (физически и виртуални), които са свързани със програмен продукт за ръководство на разноските и платежните сметки. Издаването им става бързо, непосредствено в платформата на Payhawk.

Идеята на услугата е да даде опция на тромавите банкови системи, лимитираните благоприятни условия за слагане на предели по картовите заплащания, както и часовете, изгубени в ръчно администриране на фактури, вървящи ръка за ръка с " мъглата " към фирмените разноски преди приключването на месеца.

Освен платежно средство, картите на са и инструмент в услуга на мениджмънта на един бизнес. По тях могат да се задават политики за ръководство, надзор и утвърждение на заплащанията, съобразени напълно с йерархията и организационната конструкция на съответния бизнес. Те биха могли да бъдат автоматизирано обвързани с общ бюджет на равнище екип или план, или да се прави политика на равнище карта.

Една от трите компании, упоменати първоначално, е българската Eleven Ventures. Фондът влага в стартъпи от 2012 година, а през 2018 година и в самия Payhawk, след което им стават и клиенти.

Въвеждането на услугата облекчава доста метода, по който Eleven ръководят разноските си. Вместо да споделят една дебитна карта от обичайната банка, всеки от екипа на Eleven към този момент има достъп до корпоративните средства, посредством своя самостоятелна карта Visa от Payhawk.

" Спестяването на време и средства е главното преимущество на Payhawk, " споделя финансовият управител на Eleven Дияна Русева. Една от изключително потребните, съгласно нея, функционалности, са известията от мобилното приложение. " Всеки път, когато чиновник заплаща със своята служебна Visa, получава известие да качи платежен документ. Ако обещано заплащане не може да бъде осъществено, идва уведомление, което указва повода за това, като да вземем за пример, незадоволителна наличност или неверен ПИН. ", добавя усещанията си Диана Русева.

Гъвкавото решение от Payhawk им разрешава да сведат до най-малко времето за отчитане на разходни документи и вместо това да го влагат в нещо по-полезно за клиентите им.

Контрол на разноските в действително време

Улесненият достъп до фирмените средства не е за сметка на контрола. Точно назад - към всяка карта могат да бъдат заложени предели както за дневните, седмични и месечни разноски, по този начин и за всяка обособена транзакция. Финансовият управител може бързо да ги трансформира съгласно потребностите на екипа и съответния план. Това е и една от желаните функционалности на Беноа Менардо, който е съосновател на испанския стартъп Playflow. " Мога да дам на всеки отдел карта, съответстваща на бюджета му и да осъвременявам средствата при нужда. Харесва ми опцията да управлявам разноските на всеки отдел с няколко клика, " споделя Менардо.

Високите предели се оказват ключа към растежа на българската Verto Digital, която също употребява картите на Payhawk. Компанията се занимава с цифров маркетинг и преди Payhawk работи с обичайни банкови карти, препъвайки се на едно и също място. " Имаме високи разноски за маркетингови акции и по тази причина най-големият проблем за нас бяха лимитите по банковите карти ", споделя финансовият управител Биляна Катмарова.

Платформите за обществени медии стопират акциите им, тъй като доближават лимита на банковата карта. В един миг се оказва, че неналичието на еластичност безусловно лимитира растежа на компанията. С картови предели, които могат да бъдат настройвани и променяни от самата компания, Paywhawk дава независимост на екипа да се концентрира върху планирането на акциите на своите клиенти.

Автоматизиране на процесите - повече време за значимите неща

Едно от основните преимущества, което финансовите мениджъри виждат в услугата на Payhwak е това, че пести време при администрирането на фирмените разноски - както за тях, по този начин и за чиновниците на терен.

Софтуерът на Payhawk се интегрира елементарно с всички към този момент внедрени ERP или счетоводни решения, а въвеждането на разходните документи става автоматизирано. За задачата, индивидът, който прави фирмен разход, би трябвало единствено да снима фактурата или касовата записка посредством приложението на Payhawk. Останалото прави технологията за автоматизирано различаване на знаци (OCR) - тя извлича цялата нужна информация за финансовия екип и я трансферира в счетоводния програмен продукт.

Още при въвеждането на финансовия документ, софтуерът разрешава разходът да бъде систематизиран - дали е за превоз, нощувки, маркетинг, офис консумативи и така нататък Така финансовият екип вижда цялостната картина на разноските в действително време, вместо да чака края на месеца. А в случай че чиновник пропусне да качи разходен документ, системата автоматизирано му припомня.

Това е и една от функционалностите, която категорично загатва и финансовият шеф на Eleven Дияна Русева - " Тя ми икономисва преследването на сътрудниците, когато би трябвало да качат фактури от пътуванията си да вземем за пример. "

Когато салдото по картите им намалее, системата на Payhawk уведомява финансовия екип. Така вместо всяка седмица да ревизира дали са останали задоволително средства, финансовият отдел просто получава мейл, когато салдото падне под заложения предел.

" Дойдохме поради кешбека, останахме поради продукта "

Фирмените карти от Payhawk могат да бъдат издадени в 6 разнообразни валути. Без такси за валутен продан се заплаща в евро, лв., английски лири, щатски долари, румънски леи и датски крони. Освен това компаниите могат да получат назад до 3% от разплащанията с карта. " Преминахме поради кешбека, само че останахме поради продукта, " признава един от създателите на испанския стартъп Payflow. Компанията изключително харесва видимостта и контрола, които решението на им дава върху заплащанията. Това им оказва помощ за по-добро обмисляне, управление и усъвършенстване на бюджета, освен това без да натоварва финансовия отдел. Така решението на Payhawk пести най-ценния запас - времето, а когато приказваме за бизнес това неизбежно значи и пари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР